Вести

Отворен етно-кутак у издвојеном одељењу школе „Мирко“ у Бајчинцу

Да се традиција најбоље учи кроз истраживање и прикупљање података о њој, показује и етно-кутак који су ученици издвојеног одељења Основне школе „Милић Ракић Мирко“ у Бајчинцу урадили са својом учитељицом Јеленом Ђорђевић. Они су на прави начин научили све о традицији и подсетили се како је некада све изгледало.

Неколико година уназад учитељица Јелена је планирала да када се створе услови за то, у једној просторији направи етно-кутак. Када је хол школе реновиран и сређен, створили су се услови за тако нешто. Ученицима ове школе се веома допала идеја да у школи у којој уче имају и један такав кутак у коме ће моћи да стичу нова знања. Са прикупљањем предмета почели су убрзо након Дечје недеље, у октобру. Да би сачували дах традиције, на почетку школске године, на једној од етно-радионица направили су врећице са лавандом које ученици чувају у својим ормарима да би гардеробу заштитили од инсеката. Остали примерци стоје у школи и чекају прилику да буду поклоњени. Након тога кренили су са сакупљањем предмета.

Циљ који смо имали пред собом био је да сакупимо старе предмети који су се користили крајем XIX и почетком XX века.

– Поред тога, кренули смо да сакупљамо и речи које су се некада користиле у овом крају, рецепте, као и помало заборављене обичаје, које смо сазнаавали од бака, односно старијег становништва села Бајчинца. Наш циљ је био подстицање свести о вредности традицијске етно-баштине, као и чување обичаја, предмета, рецепата од заборава. У томе су нам пуно помогли мештани овог села.
Требало нам је нешто мање од месец дана да сакупимо предмете и сваком предмету нађемо своје место.
Неки предмети су заиста већ ретки, па нам је најтеже било да пронађемо стару пеглу на жар и котлић. То трагање за драгоценим предметима још више је утицало на интересовање ученика и ученици су уживали у прикупљању и учењу о томе који предмет се користио за одређену намену.
Изложба предмета у школи је званично отворена 8. новембра 2018. године, на рођендан Вука Караџића, уз пригодан програм који су припремили ученици и дали печат целој тој причи. Новембра 2019, на Вуков рођендан, у нашем кутку одржали смо језичко-ликовну радионионицу на којој су ученици говорили кратке народне умотворине које су илустровали на интересантан начин, а затим цртали портрет и кућу Вука Караџића.

Учитељица: Јелена Ђорђевић
ИО Бајчинац, ОШ „Милић Ракић Мирко“ Прокупље, Србија
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com