Вести

ПЕСМОМ ДО УСПЕХА

Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца проглашена за најбољу основношколску литерарну секцију у Србији. Руководиоци секције Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић награђене за менторски рад са талентованим литерарцима.

Успеси чланова литерарне секције у предходној 2019/2020. школској години донели су Литерарној секцији „Разиграно перо” победу на Републичком такмичењу литерарних секција и дружина основних и средњих школа Србије. Успех малих литерараца је утолико значајнији када се има у виду да је и у условима светске пандемије, преласку на онлајн наставу и нов начин рада, литерарна секција наше школе успела да одржи висок квалитет у свом раду и буде једина међу награђеним секцијама која је три године заредом међу најбољима на овом републичком такмичењу, које заједнички организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Друштво за српски језик и књижевност Србије и Задужбина Десанке Максимовић.
Наши мали уметници из школске клупе радо учествују на многим књижевним конкурсима и њихова креативност на делу је успешна. Били су вредни, пандемија их није спречила да буду маштовити и да учествују на многим фестивалима: „Сунце стихова“ у Бечеју, Шантићеви дани дјеце пјесника у Мостару, Дани Раше Попова у Мокрину, Фестивал „Дјечје царство“ у Бањалуци, Фестивал „Деца међу нарцисима“ у Чајетини, Међународни фестивал хумора за децу „Гашино перо“ у Лазаревацу, Међународни фестивал „Краљевство бијелих рада“ у Бијелом Пољу, Фестивал дечјег стваралаштва „Уметник из школске клупе“ у Лесковацу, на Међународном фестивалу литерарног стваралаштва ФЕЛИС, на манифестацији „Дани дечје поезије и прозе” Драгинац…, што нам је у школској 2019/2020. години донело 40 награда (13 више него претходне школске године). Захваљујући наградама, које су за своје стваралаштво освојили на овим конкурсима чланови секције Марија Јеремић, Лука Радовановић, Немања Мештеровић, Анита Проданић, Нина Нешић, Нина Јуришић, Младен Ђуричић, Милица Марковић, Магдалена Павловић, Срђан Остојић и Ненад Пауновић, литерарна секција наше школе кандидовала се за Републичко такмичење.
У претходној години много енергије смо уложили и у јавно представљање рада и успеха наше секције, па је тако објављено 26 литерарних радова чланова секције у зборницима, збиркама и часописима за неговање дечјег стваралаштва, као и 13 текстова о раду и успесима секције и њених чланова у различитим штампаним и електронским медијима, а у неколико наврата награђени литерарци гостовали су и на локалној телевизији. Поред тога, чланови Литерарне секције „Разиграно перо” реализовали су и неколико креативних радионица, обележили значајне празнике и књижевне јубилеје, организовали и реализовали изложбе и на различите начине учествовали у културном животу школе и након преласка на онлајн наставу.
Осим награђених младих песника, раду литерарне секције и овом великом успеху значајно су својим залагањем и креативношћу допринели и следећи ученици: Нина Танасијевић, Ана Радовановић, Вукашин Марковић, Теодора Томић, Анђела Мијаиловић, Јован Рајковић, Теодора Ђорђевић, Драгана Јовић, Стева Мацура, Мартин Микић, Милица Ивановић, Немања Ђурић, Милан Ташић, Александра Илић, Димитрије Радотић, Магдалена Павловић, Давид Томашевић, Стефан Филиповић, Невена Петровић, Јасмина Недељковић, Славица Стефановић, Михаило Алексић, Марија Илић, Лука Пантелић, Николина Пантић, Петар Јањић.
Руководиоци Литерарнe секцијe „Разиграно перо” Лидија Марић Јовановић (седми пут) и Соња Миловановић (први пут) награђене су за менторски рад са ученицима и стручно вођење секције наградом „Проф. др Слободан Ж. Марковић”.
Додела награда најбољима традиционално се одржава на Филолошком факултету у Београду за време трајања Зимског семинара за професоре и наставнике српског језика и књижевности. Ове године, међутим, због епидемиолошке ситуације, награђене секције представљене су првог дана 62. зимског семинара који је одржан онлајн од 29. до 31. јануара 2021.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com