Вести

ПЕСНИЦИ И ДЕЦА ЗАЈЕДНО ДЕСЕТИ ПУТ

У дољевцу ће у понедељак бити свечано отворена десета, јубиларна, Дечја књижевна колонија која ће окупити децу таленте и песнике који стварају за њих. Ова јединствена културна манифестација оправдала је своје постојање и постала препознатљива у овом делу Србије. Ове године окупља младе песнике основце из Врања, Крагујевца, Мерошине, Ниша, Јелашнице и Дољевца. Међу песницима који ће се у бројним радионицама дружити са децом су Наташа Панић из Пирота, Власта Ценић из Дољевца, Миња Илијева, Биљана Станојевић, Драган Маринковић (директор интернет часописа за децу Табла) и Мирјана Балтезаревић из Ниша, Радунка Богдановић из Брестовца, као и педагози из Блаца, Јелашнице и Крагујевца.

Домаћини учесника Колоније су деца песници из Дољевца који су се одлично снашли у тој улози и стекли бројне пријатеље међу својим вршњацима из других градова и места, као и међу песницима који им помажу да свој таленат развију и унапреде.

Дечја књижевна колонија у Дољевцу (фото: Табла)
Миња Илијева са учесницима Дечје књижевне колоније у Дољевцу (фото: архива Табла)

Међу децом која учествују у дољевачкој књижевној колонији за децу већ су се издвојила нека имена. Ради се о неоспорним песничким талентима који настављају да пишу и освајају награде на књижевним конкурсима. Контакте са њима настављамо да одржавамо и настављамо да пратимо њихово напредовање, чиме испуњавамо своју најважнију обавезу – истиче Миња Илијева, која је учесник и сарадник Дечје књижевне колоније у Дољевцу од њеног оснивања и уредник „Поетског пупољка“, зборника колоније.

Књижевни радови учесника Колоније, песме и приче, биће објављени као и до сада у дечјем интернет часопису „Табла“ и моћи ће да их читају њихови вршњаци у свим балканским земљама, као и у Канади.

Јубиларна Дечја књижевна колонија Дољевац 2019. свечано ће се отворити у понедељак у 11 сати поред нове фонтане испред Јавне библиотеке у Дољевцу, која је оснивач и организатор Колоније, а отвориће је Боги Митић, директор библиотеке, док ће се својим стиховима представити песници за децу.

Припремљен је богат и разноврстан програм Колоније. Поред бројних радионица са интересантним темама, деца ће обићи знаменитости дољевачког краја, дружити се са песницима и домаћинима и учествовати у припреми новог „Песничког пупољка“. Колонија се завршава 28. септембра, а затим ће се наставити у градовима и местима из којих су дошли учесници, промоцијом зборника и представљањем књижевног стваралаштва за децу.

Боги Митић, директор Јавне библиотеке у Дољевцу (фото: архива Табле)

Ова Дечја књижевна колонија јединствена је у овом делу Србије, а можда и шире и ми се, као Библиотека, трудимо да будемо најбољи домаћин, јер школе, педагози и родитељи имају пуно поверење у нас да ћемо деци пружити оно најбоље и најлепше што можемо – каже директор Боги Митић – Наша библиотека наставиће да подржава младе књижевне таленте и афирмише њихово стваралаштво, јер нам је то један од основних задатака.

М.И.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com