Вести

„Пишемо и стварамо на српском језику“ по седми пут

Пишемо и стварамо на српском језику

Обавештавамо вас да ће Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Северна Македонија, ове године бити домаћин Седме манифестације „Пишемо и стварамо на српском језику“. Манифестација се одржава 19. и 20. октобра 2019. године у просторијама Културно-духовног центра „Кирил Пејчиновић“. Центар се налази у прелепом и инспиративном простору манастирског комплекса Св. Атанасија у селу Лешок у близини Тетова где је последње године живота провео и где је и сахрањен македонски просветитељ Кирил Пејчиновић (1771-1845).

„Пишемо и стварамо на српском језику“ је јединствена песничка манифестација која окупља децу и младе припаднике српске заједнице у Републици Северној Македонији са циљем да кроз стваралаштво чувају и негују српски језик а самим тим и свој језички, културни и национални идентитет. Манифестација је први пут одржана 2011. године и ово је њено седмо издање.

Учесници манифестације су ђаци основних школа у Републици Северној Македонији који следе наставу на српском језику, као и ђаци – припадници српске заједнице из Тетова, Скопља, Сандева и Јосифова који уче на македонском језику али пишу и стварају на језику својих предака.

Млади песници ове године своје радове пишу и стварају не тему „Љубав“.
На овогодишњој манифестацији обележавамо 35 година од смрти великана српске књижевности за децу – Бранка Ћопића и Душка Радовића.
Учесници ће упознати Стевана Милошевића, савременог песника за децу из Републике Србије, који ће пренети своја искуства у писању песама.

На манифестацији представљамо нова издања српских аутора: роман „Немој никад рећи крај“ Власте Ценића и збирку песама „Аждаја напушта бајку“ Стевана Милошевића. О новим књигама за децу говориће сами аутори. Власта Ценић, професор српског језика и песник за децу, ове године је проглашен једним од најбољих наставника на просторима бивше Југославије.

Учесницима ћемо поред захвалница, поделити књиге, као симбол мудрости и знања и јабуке, као симбол здравља и живота, јер је Тетово познато по узгоју ове воћке.
Књиге нам поклањају појединци од својих домаћих библиотека а ове године, у акцији прикупљања књига, учествује Драгана Пешић-Главашевић из ОШ „Бранко Миљковић“ из Ниша која је ове године проглашена за најбољег школског библиотекара у Републици Србији.

ПИШЕМО И СТВАРАМО НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ је пројекат који је одобрен на Конкурсу за суфинансирање културних делатности Срба у иностранству за 2019. годину, Министарства културе и информисања Републике Србије.

ПРОГРАМ

19. октобар. 2019. (субота)
10:00 – Долазак учесника
10:30 – Отварање манифестације
11:00 – Сећење на Бранка Ћопића (1915-1984) – презентација ученика ОШ „Св. Кирил и Методиј” Кучевиште
12:00 – Сећење на Душка Радовића (1922-1984) – презентација ученика ОШ „Светозар Марковић” Старо Нагоричане
13:00 – Сусрет са песником – Стеван Милошевић (Република Србија)
14:00 – Пауза за ручак
15:00 – Нова издања српских аутора за децу
– Стеван Милошевић „Аждаја напушта бајку”, збирка песама за децу у издању ИК Пчелица Чачак;
– Власта Ценић „Никад немој рећи крај”, роман за децу у издању ИК Букленд (Bookland) Београд
17:00 – Из народне баштине – адаптација старе српске народне бајке „Биберче”.
Учесници деца из Скопља, Тетова, Јосифова и Кучевишта под менторством Нене Ристић-Костовске, Пројекат „Удружења жена Српкиња у Македонији” који суфинансира Министарство културе Републике Северне Македоније у оквиру Програма „Нов културен бран”)
18:00 – Свечано читање дечјих радова на тему ,,Љубав”
19:30 – Вечера
20. октобар. 2019. (недеља)
8:00 – Доручак
9:00 – Додела захвалница, књига
10:00 – Затварање манифестације

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com