ВестиРегионална сарадња

Пишемо и стварамо на српском језику

Сви знамо да је рођендан најлепши дан сваког детета. Због тога су учесници овогодишње дечје песничке манифестације „Пишемо и стварамо на српском језику“ имали задатак да саставе стихове о рођендану. Разлог томе је што и сама манифестација ове године доживела свој десети, јубиларни, рођендан. Oдбележава свој 10. рођендан.

Манифестација је одржана 29. октобра 2022. године у Духовно-културном центру „Кирил Пејчиновић“ који се налази у манастирском комплексу светог Атанасија у селу Лешок код Тетова.

Један од значајнијих пројеката Удружења Срба и Македонаца „Бранко Чајка“ из Тетова, Република Северна Македонија, за неговање српског језика свакако је „Пишемо и стварамо на српском језику“.

Главни циљ пројекта је подстицање стваралаштва и презентација културног наслеђа припадника српског народа у Републици Северној Македонији и очување њиховог културног идентитета особито код деце и младих.

Манифестација окупља 30 ученика основних школа која наставу следе на српском језику. То су ученици из Табановца, Кучевишта и Старог Нагорчана. Учесници су и деца српског порекла осталих основних школа у Македонији, као и чланова драмске и књижевне секције Удружења за чување и неговање српског језика АЗБУКА СРБ из Скопља и Удружења Срба и Македонаца „Бранко Чајка“ из Тетова.

Своје радове ученици читају на главном делу манифестације. Поред њих, своје стихове говоре и песници из Македоније који пишу на српском језику – Стојан Арсић, Славица Петровић и Славица Дабевска – Ћировска.

Славица Дабевска-Ћировска
Славица Петровић
Стојан Арсић
Виолета Јовић

Као и предходних година, тако и ове, на програму манифестације гостује један песник за децу из Србије. Циљ је да се учесницима омогући непосредни контакт са песником, а уједно да се промовише српско стваралаштво за децу. Ове године гост манифестације је била песникиња за децу Виолета Јовић.

У првом делу програма наступили су чланови драмске групе Удружења који су извели три кратка игроказа на српском језику, део њиховог пројекта „Школа српског језика“. У њима је на занимљив начин представљена српска азбука као и славна имена српске књижевности и културе.

Прва манифестација одржана је 2011. а друга 2012. године. Затим долази до прекида од две године, а потом се од 2015. до данас одржава у контитуитету. На свакој манифестацији учествује у просеку 35 ученика што значи да је у протеклих 10 година учествовало око 350 младих песника и написано је исто толико песмицa. Оне су писане на разне теме као што су другарство, књига, школа, пролеће, јесен, затим љубавне песме, смешне песме итд.

Мило, Данило и Бела Дамјановић су два брата и сестра који су расли заједно са манифестацијом. Тако је Мило, као најстарији међу љима, написао песму на тему „Рођендан“ коју је посветио десетом рођендану манифестације „Пишемо и стварамо на српском језику“.

СРЕЋАН РОЂЕНДАН

Данас нам је диван дан
„Пишемо и стварамо на српском језику“
Слави 10. рођендан!
Лепо је бити за главу  виши,
И још један стих срцем напиши!
Упознати песнике велика је част
И остати још увек детињаст!
Арсић и Ценић научили су нас да је лепо 
Када на дијалекту пишеш
И да то има стила!
Срђан је био је прави глумац 
И наш љубимац!
Филип нам је драг био
Док је стихове мислио!
Соња нам је дама права
Нек нам буде срећна и здрава!
Снеже нас је разиграла
И научила српска кола за бадава!
Па будимо срећни сви
Јер смо заједно расли  ми!
Нек нам је срећан овај наш 10. рођендан
Да нам се испуни сваки сан,
Да будемо живи и здрави сваки дан
Да пишемо и стварамо песме и приче на српском језику
И да постане неко Писац за белетристику!
СРЕЋАН  РОЂЕНДАН!
 
Мило Дамјановић
Мило Дамјановић

Ове године, поводом јубилеја, манифестација је добила своју химну. Речи је написао Власта Ценић из Србије, дугогодишњи учесник и пријатељ младих песника из Македоније, а музику је компоновао Гоце Симоновски, композитор из Тетова.

ХИМНА МАНИФЕСТАЦИЈЕ
„ПИШЕМО И СТВАРАМО НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ“

1.
Добро дошли у Тетово,
срећно царство дететово.
Овде песма бригу лечи,
овде расту лепе речи.
Пишуваме и твориме
неке нове, лепе риме.

Рефрен:
Испод Шаре  шарамо,
пишемо и стварамо.
Нама сунце зри на лицу,
ми чувамо ћирилицу.

2.
Тетово вам пружа руке,
топло срце и јабуке.
Овде с неба радост сија,
музика и поезија.
Рађају се плави снови
и песници млади, нови.

Рефрен:...
Испод Шаре  шарамо,
пишемо и стварамо.
У грудима песма бије,
па се чује  до Србије.
Власта Ценић

Манифестацију су на крају улепшали најмлађи чланови Културно-уметничког друштва „Бранко Чајка“ који делује у оквиру Удружења који су повели једно српско коло, а придружили су им се и остали учесници.

А када је реч о рођендану, зна се, ту је и торта, и слободно може да се истакне да је овогодишња манифестација била изузетно слатка!

Пројекат „Пишемо и стварамо на српском језику“ је суфинансиран средствима Министарства културе и информисања Републике Србије.

Teтово, 6.11.2022. године
Удружење Срба и Македонаца „Бранко Чајка“ Тетово

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com