Вести

Плогинг (Plogging) – савршена активност за тело и за животну средину

Ако желите да једним ударцем очистите смећем запрљану животну средину и радите на сопственој форми, одаберите плогинг – шведски фитнес тренд који комбинује трчање/ходање и скупљање смећа. Угледајте се на ученике III-8 ОШ „Кнез Сима Марковић“ из Барајева, ИО Велики Борак који то раде, јер знају да је плогинг добар и за њих и за планету.

Након што је еко-патрола Биљиних еколараца током часа Пројектне наставе обишла насеље, ученици су се придружили сарадничком Плогинг изазову у оквиру еТвининг (eTwinning) пројекта Живимо зелено 2 / Living greenly 2 чији је циљ да подстакне ученике на физичку активност у природи, уочавање те уклањање смећа из ње.

Поводом 18. септембра, Светског дана чишћења/ World Cleanup Day и 4. новембра, Дана учионице на отвореном/ Outdoor Classroom Day у оквиру ENO Environment Online мини кампање Clean up your environment from trash! ученици су трчали одабраном рутом често се сагињући да дохвате пикавац, папирић, лименку, пластичну боцу… При томе нису крили задовољство што доприносе општем добру уклањајући отпад и остављајући иза себе чист центар села, али и незадовољство количином отпада који ружи њихово место и загађује животну средину.

Одлучни да се на све расположиве начине боре за чист крај, након реализованих активности креирали су два одељењска еко-филма са јасним порукама упућеним становницима места. Будите свесни своје околине, па своје смеће бацајте на одређено место за то.

Није важно да ли ћете трчати или ходати неколико километара или 10-ак минута, у пару, групи или сами, за плогирање вам је потребно само пар рукавица и врећица за смеће. На крају, бићете поносни и срећни, јер без отпадака окружење је лепше.

Биљана Поповић, наставник разредне наставе
Најбољи едукатор Србије 2019
ОШ „Кнез Сима Марковић“ Барајево, Београд, Србија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com