Вести

ПОБЕДЕ „РАЗИГРАНОГ ПЕРА“ НА МЕЂУНАРОДНИМ ФЕСТИВАЛИМА ДЕЧИЈЕ ПОЕЗИЈЕ

Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца остварила је вишеструке успехе на три значајна међународна фестивала дечије поезије.

Писци Перо Зубац, Слободан Станишић, Тоде Николетић, Душан Поп Ђурђев са победницима Фестивала „Дјечије царство”

У конкуренцији 8.000 песама на српском језику, ученика основних школа из целе Европе, на 16. међународном фестивалу дјечије поезије „Дјечије царство” одабрано је 70 литерарних радова који су ушли у финале фестивала које је, уз пратећи програм за финалисте, одржано 28. и 29. априла 2022. године у Бањалуци. Три члана „Разиграног пера” нашла су се међу финалистима и све троје имало је запажен успех. Андреј Вукашиновић, ученик петог разреда, освојио је другу награду за песму „Љубавни јади ђака петака”, а Марија Јеремић, ученица 8. разреда, била је трећепласирана са песмом „Трен”. Песма „Пут љубави” Аните Проданић, ученице 7. разреда, похваљена је и уврштена у зборник фестивала у коме су се нашле и Андрејева награђена песма и чак две Маријине песме, награђена „Трен” и похваљена „Убери ми звезду”. Менторке награђених ученика Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић награђене су дипломама за успешан и предан менторски рад са талентованим ученицима.

Марија Јеремић и писац Урош Петровић након доделе награда на Фестивалу „Деца међу нарцисима”

На 30. међународном дечјем фестивалу „Деца међу нарцисима”, који је одржан у Чајетини и на Златибору 21. маја 2022. године, међу пристиглих 600 литерарних радова, у категорији поезије и прозе, одабрано је 15 најбољих. Марија Јеремић, ученица 8. разреда и чланица „Разиграног пера“, са песмом „Убери ми звезду“ освојила прву награду и поновила успех који је остварила на 2020. године на овом фестивалу.

Чланови Литерарне секције „Разиграно перо” постигли су и значајне успехе на 8. међународном пјесничком конкурсу за ученике основних школа ,,Краљевство бијелих рада”. Марија Јеремић са песмом „Одрастање” освојила је другу награду, а песма „Можда ти дођем“ Луке Радовановића је похваљена. Поред награђених песама у зборнику 20 најбољих литерарних радова нашле су се песме још два наша ученика, песма „Мајка” Аните Проданић и песма „Милица” Вукашина Марковића, ученика 7. разреда.

Наградама на ова три међународна фестивала завршена је још једна врло успешна школска година за чланове Литерарне секције „Разиграно перо” и наставнице које руководе секцијом Лидију Марић Јовановић и Соњу Миловановић. Током школске 2021/2022. године освојено је 45 награда, углавном на републичким и међународним литерарним конкурсима и фестивалима, а у зборницима објављено 18 литерарних радова наших чланова, чиме је и ове године оправдана награда за најбољу литерарну секцију Србије коју је Литерарна секцијеа „Разиграно перо” освајала више пута претходних година на Републичком такмичењу литерарних секција Србије које организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Друштво за српски језик и књижевност Србије и Задужбина Десанке Максимовић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com