Вести

Почео 9. Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ

Међународни бијенале уметничког дечјег израза – БУДИ под називом „Мале лудости – велике мудрости” отворен је јуче, 15. маја, наступом хора Вокал кидс и изложбом награђених радова у Галерији савремене уметности у Панчеву. У исто време у Фоајеу Културног центра Панчева отворена је и изложба „Око мене” Андрее Крнетић Грбић. БУДИ се одржава девети пут од 15. маја до 15. јуна, у организацији Културног центра Панчева, и инспирисано је најпознатијим италијанским лутком на свету, Пинокијем.

Хор Вокал кидс

Драгана Купрешанин, заменик градоначелника Града Панчева, обратила се присутнима на отварању: „Град Панчево подржава ову традиционалну манифестацију, која се издвојила као једна од значајних манифестација како у нашем граду, тако и у Србији и региону. Ми смо као град поносни што имамо један овакав фестивал, који је посвећен дечијем стваралаштву”.

Драгана Купрешанин, заменик градоначелника Града Панчева

Јелена Радовановић, из Италијанског института за културу у Београду, на отварању је рекла: „Желела бих да захвалим организаторима фестивала што су одабрали баш Италију да буде гост домаћин овог Бијенала. Осећам се тренутно као да сам у Италији, и за то треба да захвалим овој дивној дечици, која су се заиста потрудила у програму”.

Јелена Радовановић, Италијански институт за културу у Београду

Бранислав Радовановић, оснивач и уметнички директор БУДИ-ја, истакао је бројне изазове, али и успехе у организацији овогодишњег Бијенала: „Највећи изазов ове године је био да се БУДИ уопште деси. Поносни смо на све делове програма и много смо се потрудили да анимирамо људе у овој ситуацији, па смо добили заиста велики број пријављених радова”. Говорећи о нарочито значајним сегментима програма, Радовановић је додао: „Најважнији су они програми који остану и након Бијенала. Можда једна од најзначајнијих ствари ове године је премијера наше нове представе „Ја сам Акико”, која се увелико ради и за десетак дана ће имати премијеру. Ми смо већ сад позвани на неколико фестивала”.

У фокусу овогодишњег БУДИ програма је италијанска култура и уметност, а манифестација се реализује у организацији Културног центра Панчева, под покровитељством Града Панчева, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Министарством за културу и информисање. У данима трајања манифестације, на репертоару је више од 50 бесплатних програма за децу, младе и родитеље.

БУДИ – Бијенале уметничког дечјег израза, је међународни фестивал посвећен дечјем стваралаштву и стваралаштву за децу. Главни циљеви БУДИ су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера, охрабривање креативности код најмлађих, промоција и развој талената код деце у различитим областима креативности, повезивање и упознавање деце с другим културама, као и подршка инклузији маргинализованих група деце.

Више о програм БУДИ-ја: http://www.kulturnicentarpanceva.rs/images/9-budi/program-9-budi.pdf

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com