Вести

ПОЧИЊЕ ПРВА ДЕЧЈА КЊИЖЕВНА КОЛОНИЈА БЛАЦЕ 2019.

У понедељак, 1.7.2019, почиње прва Дечја књижевна колонија Блаце 2019, чији су реализатори Народна библиотека „Рака Драинац“ у Блацу, Народна библиотека Куршумлија и УГ „Тописци“, а учесници основци и средњошколци из Блаца, Куршумлије и Дољевца. Колонија се организује у оквиру пројекта који је суфинансирала Општина Блаце.

Пројекат Дечја књижевна колонија Блаце 2019. осмишљена је са циљем да окупи и афирмише децу основношколског и средњошколског узраста са територије Топлице, заинтересовану за мисију ширења културе писања и читања, а која се и сама остварују као млади писци.

Током Дечјe књижевнe колонијe Блаце 2019. учесници ће пропутовати кроз свет књижевности са савременим писцима за децу заступљеним у читанкама, Тодетом Николетићем, Бранимиром Росићем, Виолетом Јовић и Властом Ценићем. Радионице ће се одржавати у више установа (вртићу „Наша радост“, НБ „Рака Драинац“, Народној библиотеци у Куршумлији, Легату Војина Шуловића) и на више локалитета: пред Драинчевом родном кућом у Трбуњу, у Пролом Бањи, Ђавољој вароши.

Биографије писаца:

Виолета Јовић

Виолета Јовић је својом поезијом за децу сместила Ниш на карту српског песништва за децу и о деци, а Медијана фестивалом дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу, чији је идејни творац и директор, свету поносно представља поезију деце и српску поезију за децу. Њена поезија преведена на неколико језика. Заступљена у антологијама савремене српске књижевности, књижевним часописима, часописима за децу и зборницима. Члан је редакције књижевног часописа за књижевност, уметност и баштину „Бдење“ и неколико часописа за децу. Награђивана је за књижевни и сликарски рад. Објавила је 25 књига и приредила је више зборника Медијана фестивала дечјег стваралаштва и стваралаштва за децу. Најпознатија дела: Писмо са Месеца, песме за децу, Сунчев вез, песме за децу, Осења, роман на дијалекту, Неке важније ствари, песме за младе, Преображење, роман на дијалекту, Свитац у очима, песме за децу и младе, Шашава вила, песме за децу и младе и др.

Тоде Николетић

Тоде Николетић је био драги гост овогодишњих Драинчевих песничких сусрета. Подједнако успешан у стварању различитих поетских, прозних и драмских жанрова. Малишанима су посебно омиљене његове шаљиве песме, па их радо изводе на смотрама рецитатора. Инспирисао је многе композиторе за најмлађе, тако да се на музичким фестивалима певају и Николетићеви стихови. Готово да у земљи нема позоришта за децу које није изводило комад из његовог стваралачког опуса. Поред песама и драма, он је препознатљив по сценском наступу. Организатор је књижевних фестивала, и поетских конкурса за младе, на којима се труди да афирмише талентоване малишане. Заступљен у 80 антологија, монографија, хрестоматија, зборника и алманаха. Његова дела обавезна су у читанкама и лектири. Најпознатија дела: Нећу да порастем, Велика породица, Краљевски фестивал, Слатки немир, Улица занесењака, Песме за маштање и одрастање, Растем да волим, Од бебе до себе, Ми смо срећна породица, Љубавни буквар, Неко као ја и др.

Бранимир Росић

Бранимир Росић је писац, композитор и водитељ емисије „Хајде са мном у обданиште“ која се емитује на Радио-телевизији Војводине. Овај свестрани уметник живи у Новом Саду, где је активно укључен у креирање културне сцене овог града; својим примером потврђује колико је „важно да порадимо на себи, онда је лако поправити Свет“ (Росићева порука младима). До сада је објавио три албума за „одрасле“, као и један за децу, а снимљена је и демо верзија за следећи албум под именом „Балкан рокенрол“.

Власта Ценић

Власта Ценић је рођен у селу Кочану, у општини Дољевац, где и данас живи. По струци је професор југословенске књижевности и српског језика. Пише поезију за децу и сакупља народно благо дољевачког краја. Његова песничка збирка Бате ће се жени обилује песмама на родном дијалекту. Члан је уредништва дечјег часописа „Витез“. Идејни је творац манифестације „Сусрети просветних радника књижевних стваралаца за децу“, која се одржава од 1994. године у Основној школи „Вук Караџић“ у Дољевцу. Његове песме компоноване су и извођене на за дечјим музичким фестивалима. Најпознатија дела: Песникиња ласта, Штрапке, Кладенче, Волеле се шушумиге, Меденићи, Бате ће се жени, Крилати камен, Да л’ ја чувам овце или овце мене, Плетене песме и др.

Славица Павличевић
Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце