Вести

Предавање и филм о Арсену Карађорђевићу

Народна библиотека “Рака Драинац“ Блаце приредила је пројекцију филма о Арсену Карађорђевићу и предавање о техници производње документарног и играног филма које је одржао редитељ Бошко Милосављевић. Пројекцији су присуствовали ученици ОШ „Стојан Новаковић“ Блаце, чланови секције „Млади историчари“ као и ученици завршних разреда Средње школе Блаце.

Филм говори о судбини брата краља Петра и оца принца Павла, а публика је имала прилику да види архивске фотографије које илуструју живот главног јунака, као и поједине снимке тог српског кнеза необичне и бурне судбине, али и других знаменитих историјских личности и догађаја.

Уз кнеза Арсена, филм прати и сегменте живота Николаја Другог Романова, финског државника Карла Густава Манерхајма, црногорског књаза Николе, Александра Керенског, краља Петра…

Кнез Арсен Карађорђевић, најмлађи брат Краља Петра I, био је најодликованији српски официр и омиљен међу својим војницима. Време између ратова проводио је у салонским забавама и двобојима.Тај релативно непознат човек, који је живео на раскрсници два бурна века, био је космополита, авантуриста, дуелиста од кога су стрепели, али и заводник који је сломио срце једној од најлепших и најбогатијих жена Петрограда.

Кнез Арсен Карађорђевић преминуо је у Паризу, 19. октобра 1938. године. Њагово тело сахрањено у задужбини Краља Петра I, цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Филм „Арсен, Карађорђевић“, Бошка Милосављевића имао је прву пројекцију у Југословенској кинотеци.

Милосављевић је познат по филмовима “Били једном Калмици у Београду” и “Јего благородије барон Врангел”.

Блачани ће ускоро моћи да виде и пројекцију његовог филма „Маестро – Јуриј Љвович Ракитин“ где се у улози наратора појављује Милош Биковић.

Славица Павличевић
Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com