Вести

Представе из Кине, Русије и Мађарске на Међународном фестивалу у Суботици

Друго фестивалско вече

Представе из Кине, Русије и Мађарске на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици

Понедељак, 23. септембар

У понедељак, 23. септембра, у такмичарском програму Међународног фестивала за децу у Суботици, премијерно су изведене три иностране представе: “24 баке” Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине, „Вила Хелена и принц Аргиелус“ (Árgyélus) Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске, и “Бајка о рибару и рибици” Луткарског позоришта Петрушка из Русије.

Представа „24 баке“

Представа “24 баке” је имала европску премијеру у Суботици, на сцени “Јадран” Народног позоришта, а у Србију је стигла као једна од званично 10 најбољих представа за децу у Кини. Ради се о првој кинеској драми за овај узраст, писаној по народним мотивима, која приказује судар и комуникацију између традиције и савремености.

Аутор Шуан Јибин истакао је универзални карактер овог дела: “Верујем да наша представа дели заједничку емоцију и осећање са свим људима, небитно да ли су из Кине или Европе. Без обзира колико је генерацијски јаз велики, и колико је модернизација света брза, љубав је увек ту. Ако имате љубав, можете да урадите све“. Јибин је стигао да, на отварању фестивала, погледа и представу „На вуковом трагу“ у извођењу Позоришта младих Новог Сада, за коју је рекао да му се јако допала, те да је био пријатно изненађен одличним извођењем српских глумаца.

Представа „Вила Хелена и принц Ариелус“

Такмичарски програм другог дана фестивала отворила је, у позоришту “Деже Костолањи”, представа “Вила Хелена и принц Аргиелус” мађарског Луткарског позоришта Харлекин. Љубавна прича о вили и младом принцу говори о судару два света, где је све уперено против двоје главних протагониста. “Ова прича има много различитих верзија у мађарској литератури и народним предањима, али наша је одличан микс свих претходних”, истакао је редитељ представе Андраш Вереш.

Представа „Бајка о рибару и рибици“

Театар Петрушка из Русије извео је „Бајку о рибару и рибици“ у Дечјем позоришту Суботица. Главни ликови ове бајке проналазе нешто што им може испунити жеље на обалама плавог мора. Ово је прича о истинској срећи, могућој једино с љубављу, а никако с материјализмом. Један од главних глумаца у представи, Андреј Бесонов, био је одушевљен посетом на српској премијери. “Било је заиста пуно деце! Нисмо ни слутили да ће бити толико људи“, одушевљено је констатовао, додајући да су суботички малишани деловали „веома озбиљно и посвећено представи“.

Трећег фестивалског дана, 24. септембра, у такмичарском програму су на репертоару представа “Златна гуска” Државног луткарског позоришта Бургас из Бугарске (Позориште “Деже Костолањи”, 12 ч), “Чудотворно кресиво” Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда (Дечје позориште Суботица, 15 ч), и “Ја сам мало светло” немачког позоришта Т-Верк (Т-Wерк) из Потсдама (Сцена “Јадран” Народног позоришта, 18 ч).

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com