ВестиСлободно време

Програм 27. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

Објављен комплетан програм 27. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици

У оквиру главног програма 27. Међународног фестивала позоришта за децу, који се ове године одржава од 20. до 24. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, наћи ће се 11 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Фестивал ће се одржати у хибридном формату, као комбинација уживо изведених представа, и оних које ће бити приказане као биоскопска пројекција. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе ансамбала из Кине, Русије, Израела, Немачке, Аустрије, Словеније и Србије.

О изазовима у креирању овогодишњег програма, фестивалски селектор Зоран Ђерић је рекао: „Одабрали смо 16 представа са свих континената света, али пандемија вируса корона није дозволила да се Фестивал одржи онако како је замишљен. Неке од селектованих представа суботичка публика ће моћи да види као снимке, а оне којима је долазак на Фестивал био могућ – и уживо„. О самом програму је истакао: „Међу представама које су селектоване има и класичних луткарских представа, али је акценат стављен на истраживања нових, модерних форми луткарске режије, глуме, анимације, покрета – једном речју на истинској луткарској естетици, односно на модерној естетици позоришта за децу и младе”.

Фестивал ће свечано бити отворен церемонијом доделе награде за животно дело „Мали принц” за 2020. годину у недељу, 20. септембра у 17 часова у Дечјем позоришту Суботица. Након свечаног отварања, фестивалски програм ће отворити извођење словеначке представе „То је Ернест” Луткарског позоришта Небо, у 18 часова у Народном позоришту „Јадран”. Ово остварење, у режији Андреја Адамека, прича је о пријатељству девојчице Ане и мачка Ернеста. Ернест је сладак, али је његова тврдоглавост често узрок многих инцидената. Међутим, ови инциденти чине само да њихово пријатељство ојача, показујући нам колико је битно прихватати људе онакве какви јесу.

У главном програму ће се уживо представити пет продукција из Србије: „Театру с љубављу” Дечјег позоришта Суботица, „Гуливер” у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић” из Београда, „Дебела” Позоришта младих Нови Сад, „Ко се боји Исадоре Данкан” Центра савремене уметничке продукције „Viva Dance Academy” из Новог Сада и позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина са представом „Црвенкапа”.

Представа „Театру с љубављу“ Дечјег позоришта Суботица

Представа „Театру с љубављу“ Дечјег позоришта Суботица биће изведена уживо у четвртак 24. септембра, на сцени овог позоришта. Представа је одраз љубави према позоришту лутака, а режирали су је истакнути редитељи Боњо Лунгов и Константин Каракостов, који су и осмислили комплетан сценско визуелни амбијент, лутке, костиме и кореографију. Оба аутора представом изражавају захвалност глумцима и њиховој посвећености сцени и позоришту, док различите врсте лутака оживљавају кроз музику, плес и вешту анимацију глумаца.

Представа „Црвенкапа” позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина наћи ће се на програму 21. септембра у Дечјем позоришту Суботица. Сценска адаптација познате бајке урађена је у режији Биљане Вујовић и приказује живот као „шуму са безброј путева, пуну искушења, опасности, хтења”.

Остварење „Гуливер” у извођењу Малог позоришта „Душко Радовић” из Београда и режији Исидоре Гонцић, на фестивалском репертоару ће се наћи истог дана, у Народном позоришту „Јадран”. Сиже представе наглашава да је путовање у непознато велики изазов, али може да буде и велика опасност. „Мало може да буде велико, а велико може да буде мало, Зато се ништа не сме потцењивати. Живимо у свету великих разлика и супротности. То знају одрасли, али то треба да знају и деца”, истиче се у опису ове представе.

Представа „Дебела” у продукцији Позоришта младих Нови Сад на програму је у уторак, 22. септембра у Народном позоришту “Јадран”. Ово остварење у режији Емилије Мрдаковић бави се проблемима у одрастању, изазовима у васпитавању, трагањима за идентитетом код младих и, што и сам назив каже, борбом тинејџерке с вишком килограма.

Представа за децу и одрасле, мјузикл „Ко се боји Исадоре Данкан“ биће изведена на цени Народног позоришта „Јадран” у среду 23. септембра, у два везана термина. Ово остварење представља трагичну и болну причу о животу балерине Исадоре Данкан, али паралелно кроз спој лепоте, туге, радости и бола у ствари слави живот, љубав и уметност. Режију потписује Геа Гојак, главна улогу игра балерина Уна Дураковић, а продукцију потписује Центар савремене уметничке продукције „Viva Dance Academy” из Новог Сада.

За пет иностраних остварења биће организована видео пројекција представе у суботичком биоскопу Еуросинема.

У понедељак 21. септембра, на програму је “Краљица боја” у извођењу аустријског позоришта Fauerblau. Остварење које потписују редитељи Моника Зохрер, Клаус Сивалд бајка је о краљици и њеним поданицима – бојама.

Представа „Пингвин“ Регионалног луткарског позоришта из Брјанска

У уторак 22. септембра у 16 часова на биоскопском репертоару ће бити снимак представе Пингвин редитеља Дмитрија Шија, у продукцији Регионалног луткарског позоришта из Брјанска. Ово је дело о онима без крила који маштају о летењу, о младунчету-пингвину које наставља да сања.

Претпоследњег фестивалског дана, у среду 23. септембра у 16 часова на програму је представа „Гули” у продукцији Галилејског мултикултурног позоришта из Израела. Остварење које потписују редитељи Ефрат Хаданy и Пабло Ариел прати Гулијев свет маште који му помаже да се стварно упозна са дедом.

Представа „Ми смо Теракота војска“ Шијанског позоришта за децу из Кине

Представа “Алисине авантуре у земљи чуда” у продукцији немачког позоришта Зенобиа на биоскопском репертоару је последњег фестивалског дана, у четвртак 24. септембра у 11ч. Ову представу по класику светске књижевности, у којој Алиса путује кроз авантуру између сна и јаве, режирала је Вероника Компањоне. Истог дана од 16 часова на програму је представа “Ми смо Теракота војска” Шијанског дечјег позоришта из Кине, коју је режирао Зонг Хао. Ово остварење представља доживљај испуњен веселом музиком, представљен на живописан начин, за уживање гледалаца свих узраста.

Осим представа у такмичарском програму, публика ће ове године моћи да посети различите пратеће програме. Отварање студентске изложбе фестивалских плаката заказано је за понедељак, 21. септембар у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво “Данило Киш”, а биће одржане и промоције књига “Савршен дармар” Владимира Андрића, зборника радова “Књига 10” (Хотел Патриа, 22. септембар) и “Лабораторија луткарства” Вахида Ђураковића (Хотел Патриа, 23. септембар). Једанаести међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће одржан 22. и 23. септембра у Хотелу Патриа, на тему “Женско ствалаштво у позоришту за децу и младе и Фестивал као друштвени феномен“.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе уопште, фестивал је 2005. године награђен „Вуковом наградом“, највећим културним признањем у Републици Србији, док је 2009. године Међународном фестивалу позоришта за децу додељена награда „Про урбе“ за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности. Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање)).

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com