Вести

Промоција књиге “Топлица и Добрич”

Народна библиотека „Рака Драинац“ Блаце

Народна библиотека “Рака Драинац” Блаце приредила је промоцију књиге ТОПЛИЦА И ДОБРИЧ

Насеља, порекло становништва, обичаји

Приређивач књиге Борисав Челиковић

Борисав Челиковић је српски историчар, најпознатији по бављењу пореклом становништва Србије.

Приређивач је едиције „Корени“ у издању Службеног гласника од њеног установљења.
За рад и стваралачки допринос у ширењу културе награђен је 2008. године Златном значком Културно-просветне заједнице Србије, а 2012. за приређивачки рад у едицији „Корени“ – Повељом Миле Недељковић. Бави се историјом рудничко-таковског краја, историјом цркве, стрипа и планинарства. Његова библиографија броји преко 350 библиографских јединица, од којих више од 50 чине објављене и приређене књиге, од којих су најпознатије „Светилишта рудничког краја“, „50 казивања о Светој Гори и Хиландару“, „Одабрани радови епископа Иринеја Ђорђевића (коаутор др Драган Суботић)“…

На простору Топлице и Добрича налази се 288 насељених места од којих 30 припада општини Житорађа, 90 општини Куршумлија, 27 општини Мерошина, 101 општини Прокупље и 40 општини Блаце: Алабана, Барбатовац, Блаце, Брежани, Више Село, Врбовац, Горња, Доња и Мала Драгуша, Горња и Доња Јошаница, Горње и Доње Гргуре са засеоком Монастир, Горње и Доње Сварче, Доња Рашица, Дрешница, Ђуревац, Качапор, Кашевар, Криваја, Кутловац, Лазаревац, Међухана, Музаће, Попова, Пребреза, Претежана, Претрешња, Придворица, Рашица, Сибница, Стубал, Суваја, Суви До, Трбуње, Чунгула, Чучале, Џепница и Шиљомана .

Промоцији књиге ТОПЛИЦА И ДОБРИЧ присуствовали су ученици Средње школе Блаце са професорком историје Јасмином Спасић и “Млади историчари” ОШ”Стојан Новаковић” са професоркама историје Љиљаном Врекић и Маријом Ћојбашић.

Славица Павличевић

Comment here

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com