Вести

РАД УЧИТЕЉА ДЕЈАНОВИЋА У БАЗИ НАЈБОЉИХ ДИГИТАЛНИХ САДРЖАЈА САВЕЗА УЧИТЕЉА СРБИЈЕ

Миомир МиДеј Дејановић, учитељ из Врања, учествовао је на конкурсу за избор најбољих примера дигиталних садржаја који су креирани током реализације наставе на даљину у време пандемије. Конкурс је расписао Савез учитеља Републике Србије, а право учешћа су имали сви наставници разредне наставе основних и специјалних школа.

Организатори истичу да је циљ конкурса да се промовишу примери добре праксе, да се нови дигитални садржаји, који су настали уз коришћење дигиталних алата, учине видљивим и доступним, као и да се формира база аутентичних и применљивих учитељских радова.

Радове је вредновала комисија од пет чланова Савеза учитеља Републике Србије, руководећи се унапред задатим критеријумима: дигитални наставни садржај треба да доприноси унапређивању наставног процеса и јачању дигиталних компетенција наставника, садржај ученицима мора бити приказан на иновативан начин, а битно је и да буде једноставан за примену.

– Брзо сам се прилагодио новим условима рада на даљину које је наметнула пандемија, зато што владам дигиталном технологијом. Међутим, стално водим рачуна и о техничким могућностима ученика и њихових родитеља, јер само тако можемо несметано и ефикасно комуницирати.

Ја никада не мирујем, па сам током пандемије и извођења наставе на даљину дошао на идеју да, користећи едукативне стрипове претходне генерације мојих ученика, израдим кратак филм и као дигитални наставни садржај га понудим садашњим ученицима, како би и њих на занимљив и лако прихватљив начин упознао са стрип уметношћу и заинтересовао их за стрип-стваралаштво.

Ученик/гледалац у сваком тренутку може паузирати филм и пажљиво прочитати и погледати сваки приказани детаљ. Ово се посебно односи на део у коме су као пример приказани неки од ученичких едукативних стрипова (мини дигитална изложба), па се током паузе може дуже размишљати о поукама сваког од датих стрипова, пре него се настави са даљим гледањем. Могућност да млађи ученици у филму најпре виде стрип који је израдио њихов учитељ, а затим и стрип радове својих старијих другара, сматрам посебно мотивишућим, јер млађи и сами пожеле да цртају стрипове на основу онога што су видели, доживели, или прочитали. Тако стално освежавамо и унапређујемо наставни процес, јер подстакнути ученици стално израђују нова и оригинална стрип наставна средства која користим у садашњем раду, али их могу употребити и убудуће.

Филм је остварио циљ, јер су мали цртачи – на њихово и моје задовољство – већ учинили прве кораке и израдили неке своје „стрип првенце“, које ћемо придодати стриповима претходне генерације ученика и обогатити ризницу материјала који нам омогућава лакше усвајање и трајније памћење многих, често сувопарних, наставних садржаја. Коришћење стрипа у настави свакако унапређује наставни процес, јер је то нешто иновативно, оригинално и од ученика радо прихваћено. Учење кроз стрип је праћено пријатношћу и снажним осећајем задовољства, па су зато стечена знања квалитетнија и дуготрајнија.

Употреба стрипа у настави личи на игру, на забаву, а у ствари на ефектан и ефикасан начин омогућава да се кроз спој текста и цртежа понуђени наставни садржаји брже уче и дуже памте.

Стрип децу (и одрасле) оплемењује на забаван начин, јер се кроз стрип ненаметљиво преносе драгоцене животне поруке.

Задовољан сам што је мој троминутни филм „Стрип – прича у сликама“, који сам урадио користећи дигиталне алате, испунио постављене критеријуме и што га је Савез учитеља Републике Србије уврстио у своју базу најбољих дигиталних садржаја, на основу одлуке жирија састављеног од људи из просвете. Верујем да ће колегама и њиховим ученицима служити као користан дигитални образовни ресурс. Иако стално пратим савремена струјања и постижем запажене резултате на пољу дигитализације, ипак сам за умерено коришћење технологије у настави. Савремена технологија, као посредник између ученика и учитеља, никад неће успети да замени топлину људског контакта и лепоту интеракције деце и учитеља у учионици – за „Таблу“ каже учитељ Миомир МиДеј Дејановић, који је проглашен за једног од најбољих едукатора Србије, а носилац је и титуле/признања Најбољи наставник на просторима ЕX YU.

Његова богата радна биографија је објављена у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com