Вести

Радионица „Умем да распоредим своје време“

Тениске лоптице, шљунак, песак, вода…, дневни приоритети, размена искустава саставни су део радионице под називом „Умем да распоредим своје време“. За потребе радионице набављена је стаклена тегла, као и три тениске лоптице, песак, шљунак и вода. Радионица је започела задатком математичког карактера који је имао за циљ одредити колико секунди има у једном дану. Пошло се од тезе да свако од нас на располагању има исти временски период, али успех у обављању активности и извршавању обавеза није код свих исти. Дискутовало се шта би могао бити узрок таквом стању, да би се дошло до закључка да не уме свако да своје време рационално распореди, као ни да одреди дневне приоритете. У наставку радионице „излистане“ су активности ученика које они обављају у току једног дана, а затим се приступило визуелизацији онога о чему се на радионици говори. Тако је стаклена тегла била замена за дан, док су тениске лоптице, шљунак, песак и вода представљали дневне обавезе различитог приоритета.

У стаклену, провидну теглу наочиглед ученика стављене су три лоптице за стони тенис. Задатак је ученика био да замисле три своја приоритета које неизоставно морају обавити након наставе. Уследило је убацибвање шљунка у теглу. Пратећи како се шљунак „пробија“ поред лоптица, наредни задатак ученика био је да осмисле три мање приоритетна задатка које ће испунити у преосталом делу дана. Уследило је убацивање и песка у теглу. Путем разговора дошло се до закључка да лоптице заправо морају бити теже и неизоставне обавезе, а затим у дневни план убацивати све лакше и мање важне обавезе и задатке.

Закључак часа: Свима је дато исто време за располагање, разликујемо се само по начину његовог коришћења. РАДИТИ ПАМЕТНИЈЕ, А НЕ НАПОРНИЈЕ.

Учитељица: Звонимирка Јовичић
ОШ „Моша Пијаде“ Жагубица ИО Изварица, Србија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com