Вести

Радови врањских првака на Балканској смотри стрип-аутора

Од 25. до 27. јуна у Лесковцу је по 23. пут одржана Балканска смотра младих стрип-аутора.
Ученици 1/2 врањске ОШ „Светозар Марковић“ – Лара Трајковић, Лана Милутиновић, Емилија Димић и њихов ментор, учитељ Миомир МиДеј Дејановић, су на Смотри изложили своје радове међу ауторима из целог света и добили Захвалнице за развој и популаризацију балканског стрипа.
Такође, њихова имена и презимена су наведена у Каталогу ове међународне манифестације.

Захвалнице

Моји ђаци су својим стриповима и досад освајали бројна прва места на републичким и међународним конкурсима. Сада имам нову генерацију ученика које тек уводим у свет стрипа, али они и својим стрип првенцима већ привлаче пажњу и постижу видљиве резултате. Није лако урадити добар стрип. Поред талента за цртање, важно је имати дар за писање и разиграну машту. Потребно је смислити радњу, ликове, дијалоге које ти ликови воде, све то представити одређеним бројем сличица/кадрова и на крају, што је веома битно, дати неку драгоцену поруку, како би читаоци из стрипа нешто корисно научили. Стрипови су безвредни уколико немају едукативну улогу. Промовисати свој рад, рад својих ученика и родни град Врање на Балканској смотри стрипа, која има међународне размере, је значајан успех – потенцира у изјави за „Таблу“ учитељ Миомир МиДеј Дејановић.

На Смотри могу да излажу и старији цртачи с циљем да буду узор и подршка млађима, тако да је у великој галерији Лесковачког културног центра изложен и Дејановићев стрип „Поклон„.
Када је проглашен за једног од најбољих едукатора Србије, учитељ Миомир Дејановић је новчани део награде искористио за штампање збирке својих и ученичких едукативних стрипова, под насловом “Да ти нацртам!”. У рукама вештог учитеља, ова збирка се ефикасно може користити као литература, као наставно средство и извор знања у раду са ђацима.

У оквиру 23. Балканске смотре младих стрип-аутора, посетиоци су имали прилику да присуствују трибинама, отварању изложби, јавним часовима цртања, интервјуима, промоцијама стрип-часописа, књига о стрипу и другим догађањима везаним за девету уметност.

Детаљ са Смотре

Организатори Смотре су Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“ и Лесковачки културни центар. Ове године је оборен светски рекорд по броју учесника, јер је 2.817 излагача из 80 земаља са свих континената послало своје радове за овај фестивал стрипа.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com