Вести

Радови врањских првака на Балканској смотри стрип-аутора

Од 25. до 27. јуна у Лесковцу је по 23. пут одржана Балканска смотра младих стрип-аутора.
Ученици 1/2 врањске ОШ „Светозар Марковић“ – Лара Трајковић, Лана Милутиновић, Емилија Димић и њихов ментор, учитељ Миомир МиДеј Дејановић, су на Смотри изложили своје радове међу ауторима из целог света и добили Захвалнице за развој и популаризацију балканског стрипа.
Такође, њихова имена и презимена су наведена у Каталогу ове међународне манифестације.

Захвалнице

Моји ђаци су својим стриповима и досад освајали бројна прва места на републичким и међународним конкурсима. Сада имам нову генерацију ученика које тек уводим у свет стрипа, али они и својим стрип првенцима већ привлаче пажњу и постижу видљиве резултате. Није лако урадити добар стрип. Поред талента за цртање, важно је имати дар за писање и разиграну машту. Потребно је смислити радњу, ликове, дијалоге које ти ликови воде, све то представити одређеним бројем сличица/кадрова и на крају, што је веома битно, дати неку драгоцену поруку, како би читаоци из стрипа нешто корисно научили. Стрипови су безвредни уколико немају едукативну улогу. Промовисати свој рад, рад својих ученика и родни град Врање на Балканској смотри стрипа, која има међународне размере, је значајан успех – потенцира у изјави за „Таблу“ учитељ Миомир МиДеј Дејановић.

На Смотри могу да излажу и старији цртачи с циљем да буду узор и подршка млађима, тако да је у великој галерији Лесковачког културног центра изложен и Дејановићев стрип “Поклон“.
Када је проглашен за једног од најбољих едукатора Србије, учитељ Миомир Дејановић је новчани део награде искористио за штампање збирке својих и ученичких едукативних стрипова, под насловом “Да ти нацртам!”. У рукама вештог учитеља, ова збирка се ефикасно може користити као литература, као наставно средство и извор знања у раду са ђацима.

У оквиру 23. Балканске смотре младих стрип-аутора, посетиоци су имали прилику да присуствују трибинама, отварању изложби, јавним часовима цртања, интервјуима, промоцијама стрип-часописа, књига о стрипу и другим догађањима везаним за девету уметност.

Детаљ са Смотре

Организатори Смотре су Лесковачка школа стрипа “Никола Митровић Кокан” и Лесковачки културни центар. Ове године је оборен светски рекорд по броју учесника, јер је 2.817 излагача из 80 земаља са свих континената послало своје радове за овај фестивал стрипа.