Вести

Разноврстан пратећи програм на 29. Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

У оквиру 29. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, који се ове године одржава од 18. до 23. септембра у организацији Отвореног универзитета Суботица, биће организоване изложбе, промоције књига, позоришне радионице, уличне представе, филмски програм и 13. издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе.

Изложбе “70 година Малог позоришта Душко Радовић” биће отворена у понедељак, 19. септембра у 11:30 у Дечјем позоришту Суботица, и представиће историјат овог значајног позоришта окренутог најмлађој публици. Истог дана у 9:30, у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш“ биће отворена изложба плаката “Мислити (и) словима”, на којој ће бити представљени радови студената III године Факултета примењених уметности у Београду, са одсека Примењена графика и предмета Илустрација, у класи професора Растка Ћирића.

У плану је и промоција чак шест публикација. У уторак, 20. септембра у 16 часова у Хотелу Патриа биће представљени 15. и 16. број часописа “Нити” за луткарску уметност, као и зборник радова “Позориште за децу – уметнички феномен” (књига 12). Наредног дана на истом месту и исто време, биће представљена књига “Мало позориште Душко Радовић – 70 година разноликости (монографија 1949-2019)” коју је приредила Маријана Петровић, као и књига “О глумцу са лутком” ове ауторке. У чевртак 22. септембра у Хотелу Патриа у 16ч, на програму је представљање публикације “90 година Позоришта младих” и књиге “Стеван Пешић – одабрана дела”.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, 2021, Луткарска радионица (фото: Дејан Вуковић)
Међународни фестивал позоришта за децу Суботица 2021, Луткарска радионица (фото: Дејан Вуковић)

Током трајања фестивала биће организоване три радионице. У организацији Фестивала и Позоришног музеја Војводине, од 20. до 22. септембра, биће одржана тродневна радионица терапије лутком “Лутком до мира ‒ луткарство у терапији и процени”. Радионицу води Оса Виклун, дугогодишња практиканткиња и едукаторка у тој области, из Гетеборга. Креативна радионица “Весела дружина” са Софијом Симић, заказана за 21. септембар, бави се лутком као реквизитом и средством исказивања у позоришту. Током последња два дана фестивала, 22. и 23. септембра, луткарка из Загреба, Бранка Рудман у циљу даљег, неформалног образовања просветних радника одржаваће радионице о луткарском позоришту, о коришћењу различитих типова лутака у настави.

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица, 2021, програм на Тргу Слободе (фото: Дејан Вуковић)

Представе ван конкуренције и наступи на отвореном одржаваће се од 19. до 22. септембра од 17ч на Тргу слободе. У програму учествују плесне групе, улични забављачи, школе и вртићи као и интернационална глумачка трупа Мр. Мун (Mr. Moon).

Филмски програм одржаваће се сваког дана од 19. до 23. септембра у 11 часова, у Биоскопу Еуросинема у Суботици. Заказане су пројекције анимираних филлмова “Фабрика снова” (19. септембар) “Пчелица Маја 3 – Златно јаје (20. септембар), “Чудовишта из моје породице 2” (21. септембар), “Јахач змаја” (22. септембар), као и играни филм Радивоја Андрића “Лето кад сам научила да летим” (23. септембар).

Подсећамо, Тринаесто издање Форума за истраживање позоришне уметности за децу и младе биће одржано од од 19. до 22. септембра у 19ч на Отвореном универзитету у Суботици. Руководилац форума је др Маријана Прпа Финк, а овогодишња тема форума је “Интеркултуралност у позоришту за децу и младе и развој заједнице”.

12. форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе (фото: Дејан Вуковић)

У оквиру такмичарског програма 28. Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, наћи ће се 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића. Публика фестивала моћи ће да погледа разноврсне и маштовите представе које у Србију долазе из Италије, Бугарске, Мађарске, Француске, Хрватске, БиХ (Републике Српске), Шпаније, Израела, Индонезије, Грчке, као и представе српских позоришта.

Реализацију Међународног фестивала позоришта за децу Суботица подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу АП Војводине и Град Суботица.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com