ВестиРегионална сарадња

„Сањај и слиједи своје снове“

Дивна порука дјечије позоришне представе Позоришта лутака из Мостара под називом „Дјечак који је сањао море”, у режији Зијаха Соколовића. Ову занимљиву и поучну представу је извело четворо глумаца, 19. октобра 2021. године, на сцени Дворане „Парк“ у Херцег Новом у част Дана ослобођења нашег града који је тим поводом омогућио групи ученика све четири основне школе на бесплатно гледање исте. Тиме младе нараштаје лагано припрема за публику која ће имати навику да редовно посјећује позориште и биоскоп уживајући у премијерама и пројекцијама филмова и представа.

Из наше школе извођењу дате представе за дјецу присуствовала су 23 ученика из осам одјељења другог, трећег, четвртог и петог разреда. Доживљај је био више него изванредан. Препуна сала Дворане „Парк“ помно је ишчекивала представу у беспрекорној тишини, налик озбиљној позоришној публици. Ђаци наше школе су имали привилегију да исту прате из првог реда. Након поздравног говора представнице „Херцег Феста“ госпође Милине Ковачевић, започело је позоришно путовање. Игра ријечима, уз свјетлосне и звучне ефекте, дочарала је једну врло занимљиву причу о дјечаку који је, ишчекивајући усвојитеље, сањао море. На крају четрдесетоминутне представе дјечак, на жалост, остаје да живи у Дјечијем дому за незбринуту дјецу, јер усвојитељи изненада одустају од усвајања, али га то не спречава да и даље настави да сања о мору које никада није видио. У маштањима, заједно са својим другарима плишаним играчкама, он одлучује да слиједи своје снове и путује до мора. Овације након завршетка представе, дуг и продоран аплауз поздрава глумцима су били показатељи колики је ефекат и резултат имала ова прича. Ученици су, из позоришне сале, изашли са осмијехом, али и замишљени. Замишљени подстакнути дирљивом причом и емпатијом према дјечаку који нема скоро ништа, а опет има све. Има снове које му нико не може узети.

Надамо се да ће ова порука ђацима бити звијезда водиља њиховој стази живота. Храбро корачај упркос недаћама и слиједи своје снове!

Горан Дробњак, дипломирани учитељ и наставник савјетник

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com