Вести

Сарадња са библиотеком „Љубен Каравелов“ – Русе

Шеснаести бугарски национални маратон читања 2021. завршен је 23. априла. Иницијативу организује Бугарско библиотечко-информативно удружење и одржава се од 2. априла – Међународног дана дечје књиге, до 23. априла – Међународног дана књиге и ауторских права. Маратон подстиче читање и комуникацију са књигама – носиоцима трајних вредности у људској историји и култури.

Регионална библиотека „Љубен Каравелов“ – Русе била је активни учесник Маратона са сопственим програмом.

Позвали су све читаоце и пријатеље да се придруже видео записом и прочитају омиљени одломак из књиге или песме на Фејсбуку, да направе приказ своје омиљене књиге, направе обележиваче, осмисле приче у сликама. Једном речју да искажу своју креативност везану за књиге на било који начин.

Поред писаца, новинара, уметника и јавних личности из Бугарске, на Маратон је пристигло преко стотину радова деце из Бугарске, а међу њима и радови ученика првог разреда ОШ “Милић Ракић Мирко” Прокупље, ИО Доње Кординце. Ученици Лана Богдановић и Вељко Марковић послали су своју причу у сликама, док је учитељица Јелена Бабић послала видео запис приказа своје књиге “Дружина Боровњак”.

За учешће на Маратону читања добили су дипломе и обострано се надају да ће се ова сарадња и убудуће наставити.

Јелена Бабић, учитељица
ИО Доње Кординце, ОШ „Милић Ракић Мирко“ Прокупље, Србија