Вести

Шарене чарапе за дечје осмехе

У оквиру eTwinning пројекта „Шарене чарапе за дечије осмехе“ ауторица Биљане Бајчетић и Снежане Милић у коме учествује 49 наставника из Хрватске, Турске, Бугарске, Северне Македоније, Босне и Херцеговине и Србије, ученици узраста од 6 до 15 година обележиће заједно Светски дан особа са Дауновим синдромом – World Down Syndrome Day. Циљ пројекта је промовисање инклузивне школе, подизање свести о значају инклузивног друштва и добробити које такво друштво пружа сваком појединцу, као и развијање емпатије и толеранције међу ученицима који ће сагледати свет из угла детета са Дауновим синдромом. Кроз дизајнирање и ношење шарених чарапа, писање прича, креирање лутака од чарапа исказаће подршку друговима са овим синдромом.

Светски дан особа са Дауновим синдромом обележава се сваке године 21. марта са циљем да укаже на јединственост тризомије 21. хромозома која узрокује Даунов синдром. Овај додатни генетски материјал оставља последице на развој и физичке карактеристике особа са Дауновим синдромом.

У овом пројекту учествују ученици другог разреда ОШ „Кнез Сима Марковић“ из Барајева, Издвојеног одељења Велики Борак са својом учитељицом Биљаном Поповић.
За потребе радионице „Lots of socks“ (регистрованог eTwinning догађаја) учитељица Биљана је креирала постер, као и виртуелну LinoIt таблу на коју ће учесници догађаја постављати фотографије, текстове, видео записе. Током активности „Прослава различитости“ охрабривала је децу да истраже шта их чини истим, а шта разликује. Ученицима су постављана питања на која су одговарали подизањем руку (Ко има плаве очи? Ко има дугу косу? Ко воли да једе јагоде? Коме је математика омиљени наставни предмет? Ко има мачку за кућног љубимца?).
Након одгледане видео презентације, ученици су дизајнирали чарапе видно поносни на своје креације – лепезу различитих шарених чарапа. Једна од омиљених активности им је била и израда лутака од чарапа, дугмади и вунице. Уз мало маште и спретних дечјих руку настајале су занимљиве играчке. Уређен је и пано у холу школе. Није било ученика, ни наставника који су ових дана пролазили ходником, а да нису застали крај шарених чарапа окачених штипаљкама о канап.
У среду, 17. марта 2021. године реализована је видеоконференција, онлајн дружење пројектних партнера током којег су представили своје активности једни другима.
На сам дан обележавања Светског дана особа са Дауновим синдромом ученици и наставници носиће разнобојне чарапе.

Овај дан обележавамо како бисмо пробудили свест и разумевање. Боље разумевање и адекватна нега особа са Дауновим синдромом могу у великој мери побољшати квалитет њиховог живота. Прикључите нам се у обележавању овог дана и дајте допринос стварању инклузивног друштва, изјавила је учитељица Биљана.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com