Вести

Седам награда за најбоље ствараоце на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици

Суботица, 22-27. септембар 2019.

Међународни фестивал позоришта за децу, чије се 26. издање одржава од 22. до 27. септембра 2019. у организацији Отвореног универзитета Суботица, ове године доделиће неколико награда учеснима гостујућих представа – за најбољу представу у целини, режију, сценографију, оригиналну музику, најбоље естетско и технолошко решење лутака, глумачко мајсторство (пет равноправних награда) и награду за оригиналност и фантазију (опционо). Фестивал је већ прогласио добитнике Награде за животно дело “Мали принц” – глумицу Бранку Веселиновић и писца Ранка Рисојевића.

Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији. Фестивал обухвата званичну селекцију (такмичарски програм) у оквиру које ће се ове године наћи четрнаест представа за децу из целог света, по избору селектора, и друге пратеће садржаје. Најмлађа позоришна публика моћи ће да ужива у креативним, разноврсним и маштовитим уметничким представама које у Србију долазе из Кине, Русије, Кореје, Пољске, Италије, Немачке, Мађарске и многих других земаља.

Олга Заетс

Чланови жирија за доделу награда биће Ранко Рисојевић, Сенка Петровић, и Олга Заетс из Русије, Олга Заетс је рођена 1981. у месту Тјумењ, у Западном Сибиру. Истраживала је како позориште може да поспеши преображај имигрантског идентитета у идентитет грађанина и хармонизује савремено друштво различитости. Стажирала је у УНХЦР-у, Високом комесаријату Уједињених нација за избеглице, у Москви при Европском комитету региона у Бриселу. Тренутно ради као координатор међународних пројеката у Академском омладинском театру у Ростову на Дону, и као ко-програмер Минифеста – Међународног позоришног фестивала за децу и омладину.

Сенка Петровић

Сенка Петровић (1981.) је дипломирала класу интермедијалне глуме и режије код проф. Боре Драшковића на Академији уметности Нови Сад. Завршила је последипломске студије театрологије на Факултету драмских уметности у Београду. Од 2006. је члан Луткарске сцене Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, где и данас ради као глумица и редитељ. Добитница неколико награда за глуму и анимацију. Од новембра 2018. године ради као пројектни менаџер Српског народног позоришта у Новом Саду.

Ранко Рисојевић

Ранко Рисојевић (1943) је песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац и културни радник. Објавио је око педесет књига, од чега 18 песничких збирки, и 25 прозних књига, међу којима 10 романа; изведено је десетак његових радио игара за децу, а већина је преведена на више језика и била на репертоару у земљи и иностранству. За своја књижевна дела и животну посвећеност књижевности Ранко Рисојевић добио је многа признања, међу којима су Награда Бранко Ћопић за роман „Босански џелат“, Награда Лаза Костић за књигу „Шум“, и многе друге. Носилац је престижног француског ордена „Витез реда академских палми“.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com