Вести

Шеснаести Фестивал науке од 4. до 6. маја доноси највећу научну забаву у овом делу Европе!

Шеснаести Фестивал науке под слоганом „Ново доба“ враћа се од 4 до. 6 маја након скоро три године паузе, са стотинама научника и научница који ће удружити снаге и организовати највећу научну забаву у овом делу Европе! Узбудљиви експерименти који разбијају митове, поставке које ће публику натерати да преиспита бројне (псеудо) истине, дружења која ће открити забавно лице науке, чекају и младе и одрасле на Београдском сајму у Халама3 и 3а, на више од 6.000 м2.

Бројне интерактивне поставке и 1.500 научних демонстратора одвешће публику на разне меридијане, међународни гости из Француске, Шведске, Чешке, Словеније, Естоније и Аустрије извешће спектуларне шоу програме који остављају без даха, а 110 тинејџера из целе Србије ће у директном сусрету са својим вршњацима представити знања и научне изазове које немају прилике да виде у својим школама. У малој зони за децу од 5 до 11 година, чекају нас разне атракције, од програмирања за најмлађе до научне кухиње и једноставних експеримената из физике и хемије.

Фестивал науке, конференција за медије (фото: Ивана Тешић)

Организатори и партнери фестивала представили су овогодишњи програм Фестивала науке у Арборетуму Шумарског факултета.

Ана Петровић, директор Фестивала науке, истакла је задовољство због повратка Фестивала у оригинални формат: „Ово је велики тест, како за нас организаторе, тако и за учеснике овог Фестивала науке. Враћамо се после скоро три године паузе узроковане пандемијом. Порука родитељима је да доведу децу на најпаметније место у граду, јер ко зна какав таленат открију захваљујући директном сусрету са науком. Порука за просветне раднике је да ће на једном месту деца видети и научити више него на часовима, а то ће њима олакшати даљу наставу. Порука за децу и младе је: дођите, обећавамо одличну забаву!

Програмски координатор фестивала, Милан Поповић, осврнуо се такође на велики број заинтересованих излагача и учесника програма Фестивала: „Научно-образовне институције из целе Србије као да су, после две и по године паузе, жедне за промовисањем тога што раде, и ми смо, на жалост, велики број програма морали да одбијемо због ограниченог простора. Много нових и одличних излагача имамо и у Малој зони која је посвећена најмлађима, и ја, искрено, са нестрпљењем чекам њих да видим и чујем. Најтежим задатком сматрам излазак пред најмлађу децу, како њима науку учинити разумљивом и занимљивом, а ове године ми делује да имамо најбоље мајсторе тог задатка.

Ивона Ивошевић, координатор програма Експертинејџери, о овој фестивалској целини је рекла: „Експертинејџери су фестивал у фестивалу. Учествује 110 ученика из 11 школа широм Србије. Поносни смо на то да се, неколико година касније од увођења оваквог типа програма, велики број школа одлучио на тај концепт да вршњаци предају вршњацима. Вршњацима је најпријатније да разговарају са својим другарима, радије ће постављати питања, мање ће их бити страх од неких нетачних одговора, а и изаћи ће из неке зоне школе где је све за оцену и где се озбиљно понашају“.

Фестивал науке, конференција за медије (фото: Ивана Тешић)

Стефан Деспотовић, директор Центра за односе са јавношћу НИС-а, о значају ове компаније за Фестивал науке и њеној поставци је рекао: „НИС је уз Фестивал науке више од десет година. Ми нисмо само покровитељ фестивала, већ и дугогодишњи пријатељ и стратешки партнер ове најзначајније научне манифестације у нашој земљи. Као компанија која у фокус свог друштвено одговорног пословања ставља професионално усавршавање младих, образовање и коришћење савремених технологија и иновација, циљ НИС-а је да допринесе популаризацији науке међу младима. „Енергија која покреће“ назив је поставке којом се представљамо. Наша поставка приказаће нафтну индустрију као интегрални део новог доба, спровешће посетиоце кроз виртуелну реалност истраживања и производње нафте и представиће начин на који се сирова нафта трансформише у извор енергије“.

Др Снежана Белановић-Симић, редовни професор, продекан за науку и међународну сарадњу Шумарског факултета, поводом предстојећег фестивала је нагласила: „Наши студенти су овогодишњу поставку назвали Тајанствени живот дрвећа, а посетиоци ће моћи да виде различите експонате кроз 15 интерактивних поставки које на атрактиван начин објашњавају сложене процесе унутар екосистема. Потрудили смо се да наша поставка посетиоцима на једноставан и забаван начин прикаже да се природа брани знањем, и да и на овај начин ширимо свест о значају шума и очувању животне средине“.

Мила Бакић, из Центра за међународну сарадњу и односе с јавношћу Филозофског факултета присутнима се обратила речима: „Узбудљива тема овогодишњег Фестивала, Ново доба, инспирисала је креирање седам различитих интерактивних поставки Филозофског факултета Универзитета у Београду. Филозофски нас провоцира да преиспитамо феномене из окружења и искуства које узимамо здраво за готово, пружајући посетиоцима алатке за разумевање и критичко промишљање човека, културе и друштва, па тако и сопственог идентитета. Тиме, Филозофски позива да Ново доба градимо заједно, одговорно и на темељима хуманистичких вредности“.

Др Маја Милојевић-Ракић, ванредни професор Факултета за физичку хемију, представила је програм овог факултета на предстојећем издању фестивала: „Факултет за физичку хемију одлучио се да ове године на ФН представи журку наночестица. Колоиди су свуда око нас, и из тог разлога се наша поставка базира на њима. Најмлађим посетиоцима ће бити интересантно да направе бомбице за купање и сазнају како настаје пена, школарцима ћемо представити како се праве хидрогелови и како се симулира отпуштање лекова из њих, док смо за мало старије посетиоце припремили дигитални близанац микро-раманског спектрометра. За посебно храбре посетиоце припремили смо и мало место злочина са правим траговима крви“.

Фестивал науке поново је покренут захваљујући генералном спонзору, компанији НИС, која је уз фестивал више од 10 година. Учешћем на Фестивалу, компанија НИС подржава промоцију науке и образовања код младих, као и иновације у овој области, што између осталог представља стратешке циљеве компаније. Фестивал је подржала и ЕРСТЕ банка, традиционални спонзор манифестације као и Национална Географија Србија као подршка Експертинејџери зоне. Међународни програм су помогли Француски Институт у Србији и Аустријски културни форум. Фестивал науке се после више од две године поново враћа на Београдски Сајам који је један од покровитеља, уз подршку Министарства просвете и компанија Јафа (Jaffa) и Беко.

Сајт фестивала: https://festivalnauke.rs/