Вести

Школица српског језика Ћириландија ради већ 11 година

Драги наши пријатељи, јављамо вам се из малог морског градића на словеначкој обали и желимо да вам пренесемо делић наше морске атмосфере. Овог лета смо се купали и сунчали и много више него обично кад дође лето и школски распуст. Да, мало је чудно, али тренутна ситуација нас је већину задржала овде и нисмо отишли код својих бака, дека, тетки, ујака и све остале родбине коју желимо да посетимо кад се распустимо. Неко каже „Благо вама имате море и уживате“, има ту мало истине, али већина би радије летњи распуст провела у топлом бакином крилу и дедином загрљају и у игри са пријатељима које виде од распуста до распуста. Овог лета је све мало другачије. Радујемо се јер су нам јавили да ћемо почети школску годину 1. септембра нормално као и сваку до сада. Са нестрпљењем чекамо дан да се са својим пријатељима поново видимо и у нашем АКУД Коло, где нас звуци наше музике преселе у неке друге крајеве, где плешемо са осмехом на лицу и жељни очекујемо нове наступе и дружења са децом из других друштава. Ту је и наша школица српског језика Ћириландија, која већ 11 годину отвара своја врата и наше наставнице које осмисле да сваки час буде посебан и да не желимо да се заврши. Лепо је кад учиш свој матерњи језик, а живиш далеко од земље у којој се њиме говори, па можеш да се похвалиш да знаш два различита писма, да можеш некоме да пошаљеш поруку написану ћирилицом.

Од ове школске године деца у целој Словенији ће имати могућност да уче српски језик као допунску наставу матерњег језика и у својим основним школама. До сада је на територији Словеније пријављено око 1.500 ученика, а деца могу и даље да се пријаве. То ће бити једно ново и лепо искуство и надамо се да ћемо имати заједничке пројекте и да ћемо сарађивати и са вршњацима из Србије.

У АКУД Коло се трудимо да деци омогућимо занимљиву наставу и да деца буду активно укључена на сваком часу, зато је наш план да у овој школској години највише радимо на драмском стваралаштву. Врло пажљиво бирамо текстове, желимо да деца поред учења језика науче и српске обичаје и сачувају традицију и наравно пренесу и на своје потомке. У наше активности врло често укључујемо и старије чланове друштва, који ће нам свој допринос дати при изради костима и сценографији за нашу представу. Надамо се да ће бити дозвољени јавни наступи и да ћемо нашу представу моћи да одиграмо пред публиком у градском позоришту на прослави наше годишњице друштва, а потајно се надамо и наступу на неком дечјем позоришном фестивалу.

Наши млађи чланови који тек улазе у свет слова и учења ће учити песмице наших дечјих песника уз које се врло лако и заигра. А њихови драмски наступи биће уз лутке, јер су деца слободнија кад лутка говори на сцени уместо њих и тако уз игру, забаву, пуно смеха одлазе са наших часова пуни знања, поносни на себе јер су научили нове речи и оживели своје лутке. Срећни смо да је наша школица из године у годину, можемо рећи из месеца у месец бројнија и да деца са осмехом долазе и одлазе са наших часова.

Министарство спољних послова, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону подржава рад наше школице српског језика.

Пуно топлих поздрава из Копра и наше школице Ћириландије.

Јадранка Бети, АКУД Коло Копар, Словенија
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com