Вести

Стрипови ученика и учитеља Миомира Дејановића на Балканској смотри

Иако је епидемија вируса корона одложила већину културних и забавних манифестација, Балканска смотра младих стрип аутора је недавно одржана у Лесковцу. Ове године није било уобичајених предавања и радионица, већ су Смотру обележиле изложбе. Своја дела је приказало рекордних 2.839 излагача из 73 земље света, што је до сада незабележен број држава из којих су стигли радови за било коју стрип манифестацију.

На 22. Балканској смотри стрипа, међу радовима аутора из целог света, били су изложени и стрипови Гаврила Поповића и Луке Христова, ученика издвојеног одељења ОШ „Светозар Марковић“ у Доњем Нерадовцу, као и стрип њиховог ментора, учитеља Миомира МиДеја Дејановића.

Пролећни сусрет – Гаврило Поповић

У великој галерији Лесковачког културног центра, посетиоци су могли да виде Гаврилов стрип „Пролећни сусрет“, Лукин стрип „Моја породица“ и стрип „Родитељски“, учитеља Дејановића. Учитељ и његови креативни ученици су од организатора Смотре добили Захвалнице за развој и популаризацију балканског стрипа, а њихова имена су уписана у Каталог учесника ове међународне манифестације.

Моја породица – Лука Христов

Драго ми је што сам на ученике пренео љубав пема стрипу и што су они успешни на пољу стрип-стваралаштва. Ја сам се почетком школске 2020/2021. године вратио у матичну врањску ОШ „Светозар Марковић“, али сам се са Гаврилом договорио да ми шаље све стрипове које убудуће уради. Радо ћу му помоћи и дати му све потребне савете. Таленат се не учи, али се радом може брусити и била би права штета да Гаврило престане са цртањем, јер ја у њему видим велики потенцијал за стрип стваралаштво. Лука ће своје школовање наставити у Словенији, али се надам да ће се и надаље занимати за цртање стрипова – каже учитељ Миомир МиДеј Дејановић.

Родитељски – Миомир Дејановић МиДеј

Ученик Гаврило Поповић је забележио велики успех и када је недавно освојио победничку награду као најбољи цртач стрипа у категорији ученика од првог до четвртог разреда, у конкуренцији 2104 рада из 21 основне и средње школе са простора екс-Југославије.

Захвалнице ауторима

Конкурс за најбољи стрип каиш је расписала Лесковачка школа стрипа „Никола Митровић Кокан“, у сарадњи са Учитељским друштвом Лесковац и Синдикатом образовања Србије.

Стрип каиш је стрип од два, три или четири кадра који се налазе у истом реду и причају једну причу. Конкурсом су биле задате две теме: слободна и тема „Стрип каиш против насиља“.

Гаврило Поповић се определио за израду стрипа против насиља и његов стрип под називом „Без насиља, молим“ је однео победу.

Без насиља, молим – Гаврило Поповић – Прва награда у категорији 1. до 4. разред

Награда за најбољег малог стрип цртача се састоји од прибора за цртање какав користе професионални стрип цртачи и издања едиције Лесковачки стрип. Планирано је да награде буду додељене на отварању 22. Балканске смотре младих стрип аутора, али је због епидемиолошке ситуације, награда за Гаврила пристигла поштом. У склопу награде, током трајања традиционалне манифестације „Балканска смотра стрип аутора“, победнички рад Гаврила Поповића „Без насиља, молим“ је изложен у великој галерији Лесковачког културног центра, међу стриповима аутора из целог света, а објављен је и у листу „Нова наша реч“.

Срећан сам због награде коју сам добио као најбољи млади стрип аутор. Сигурно ћу наставити са цртањем, да цртежима приказујем свет какав бих волео да он буде. Желим да су сви добро, да се воле, да нема неправде, свађе и ружних речи. Ја све своје цртеже бојим веселим бојама! – каже креативни ученик Поповић.

* * *

Учитељ Миомир Дејановић црта стрипове и илустрације и примењује их као наставна средства у раду са ученицима.
Када је проглашен за једног од Најбољих едукатора Србије, учитељ Миомир је новчани део награде искористио да штампа збирку ученичких и његових едукативних стрипова под насловом „Да ти нацртам!“. У збирци су стрипови који су на бројним републичким и међународним конкурсима освојили прва места и они које су ученици урадили на часовима српског језика, ликовне културе, на часовима слободних активности, у оквиру стрип-радионица, на тему екологије, према бајкама, баснама, на основу текстова познатих писаца за децу, или граматичких садржаја које ученици много лакше усвајају кроз стрип, него када им се предаје на класичан, старински начин. Збирка „Да ти нацртам!“ је настала у настави, али је и намењена настави, па учитељ МиДеј верује да може послужити као корисна литература, као наставно средство, у раду са будућим генерацијама ученика.
Учитељ Миомир Дејановић је носилац и титуле/признања Најбољи наставник ЕX YU, а његова богата радна биографија је објављена у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету.