Вести

СТРИПОВИ ВРАЊСКИХ УЧЕНИЦА У СКЛОПУ ОНЛАЈН НАСТАВЕ НА РТС-у

У оквиру наставе на даљину, која се због ситуације изазване корона вирусом емитује на другом програму Радио телевизије Србије, приказани су стрипови ученица Софије Тасић и Невене Динов, као пример ефикасног коришћења стрипа у васпитно-образовне сврхе.

Софија Тасић и Невена Динов

Тако су ђаци, али и њихови родитељи и учитељи широм Србије, могли да се бар делимично упознају са стваралаштвом ових младих Врањанки, које се још од првог разреда активно баве израдом стрипова, захваљујући којима су постигле врхунске резултате на републичком и међународном нивоу.

Приказивање стрип-остварења ових ученица у склопу наставе на националној телевизији је повод да се „Табла“ осврне на све њихове досадашње успехе, али и на успехе њихових другара, на пољу девете уметности.

– За цртање стрипова ме је заинтересовао мој учитељ Миомир Дејановић. Он стално истиче да наши стрипови морају имати јаку поруку, тако да се из њих може нешто важно сазнати и научити. Стрип без поруке не вреди – каже Софија Тасић.

Софија је стрипом „Оно што ме чини срећном“ тријумфовала у Панчеву, освојивши прво место на 8. међународном Бијеналу уметничког дечјег израза (8. БУДИ), у конкуренцији радова који су стигли из земље и региона, али и из иностранства (Швајцарска, Израел, Мађарска, Бугарска, Немачка, Румунија, Словенија, Хрватска, Црна Гора, Македонија, Република Српска, БиХ…).

Ова талентована ученица је у Таванкуту, у Војводини, освојила још једно међународно прво место, на конкурсу „Богатство различитости“. Такође, однела је прво место на међународном конкурсу „Христос воскресе, радост донесе“ и прво место на међународном конкурсу „Новогодишња чаролија“. Добила је признање за оригинални рад на тему „Најлепша мама на свету, моја мама“.

Невена Динов и Емилија Вељковић

Ученица Невена Динов је била прва на републичком конкурсу „Да не буде дима, смрада и смећа, непријатеља деце и цвећа“, а најбоља у Републици је била и на конкурсу „Поштујте наша дечја права“, када је за истоимени стрип од београдске организације „Caritas“ добила таблет као награду. Награђена је и на републичком стрип конкурсу „Дечје право на игру“, који је расписала београдска „Мрежа организација за децу Србије“ (МОДС).

Важно је поменути и креативну Емилију Вељковић, која истиче да је најпре читала и заволела стрипове које је нацртао њен учитељ и ментор Миомир Дејановић, а затим је пожелела да израђује и своје стрипове. Она је забележила прво место на републичком конкурсу „Кад порастем желим бити…“. Конкурс је расписало Друштво учитеља Тополе. Била је прва и на републичком конкурсу „Христос воскресе, радост донесе“, а прво место је освојила и у Београду, на републичком надметању „Радионица баснописаца“, које је расписала Задужбина „Доситеј Обрадовић“.

Млади стрип аутори са својим учитељем и ментором

Осморо ученика учитеља Дејановића (Павле Бранковић, Емилија Вељковић, Невена Динов, Ивона Јањић, Јана Станојковић, Александар Јовановић, Николија Ристић и Софија Тасић) добило је Захвалнице на конкурсу 21. Балканске смотре младих стрип аутора. Њихови радови су били изложени у великој галерији Лесковачког културног центра, заједно са остварењима аутора из целог света.

Новчани део награде, који је као најбољи едукатор Србије добио од Удружења „Живојин Мишић“, учитељ Миомир Дејановић је искористио да своје и ученичке едукативне стрипове, настале на часовима српског језика, ликовне културе, у оквиру слободних активности, на радионицама “Стрип ми прича“, “Стрип прваци“, „Епидемија стрипа“, објави у збирци под називом „Да ти нацртам!“, која се као корисна литература може користити у настави, како би ученици наставне садржаје лакше усвајали и дуже памтили.

– Наравно да се веома поносим постигнутим! Оволико признања и првих места на републичким и међународним надметањима нико у нашој школи није освојио. Мени су најдража прва места која су ђаци под мојим менторством забележили ван Врања, јер недвосмислено доказују да смо превазишли уске, локалне оквире. Креативни и свестрани увек бивају препознати и њихов рад нађе свој пут до шире јавности. Тако се десило и са стриповима мојих ученица који су приказани на телевизији, у оквиру наставе на даљину, коју ових дана прати цела Србија. Паметнима је јасно да су у свакој иоле озбиљнијој анализи рада ОШ „Светозар Марковић“, па и врањске просвете, успеси мојих ученика незаобилазни – истиче учитељ Миомир МиДеј Дејановић, који је проглашен за једног од најбољих едукатора Србије, а носилац је и титуле/признања Најбољи наставник на просторима ЕX YU.

Својим особеним приступом настави, учитељ Дејановић је привукао пажњу шире јавности, па су о његовом раду са ученицима писали „Просветни преглед“, „Политика“, „Вечерње новости“, а у његовој учионици су са њим и ученицима снимљени и телевизијски прилози за РТС („Ово је Србија“) и телевизију „Прва“.

Његова богата радна биографија је објављена у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету.

Као члан велике Наставничке мреже, која је формирана у време пандемије са циљем да просветни радници у њој размењују материјале корисне за наставу на даљину, Миомир је своје едукативне стрипове и стрипове својих ученика ставио на располагање свим колегама из Србије и региона, тако да их они слободно могу користити при васпитно-образовном раду у ванредним околностима.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com