Вести

„Супер пилићи“ из Баранде у финалу КРЕФ-а

И ове 2019. године, су ђаци професорке Наде Кљајић из Баранде „Супер пилићи“ поново у финалном делу међународног такмичења КРЕФ-а. До сада су ови вредни и маштовити ђаци на истом такмичењу освојили две лепе награде на нивоу државе и то друго (Kако настаје хлеб? 2017.) и треће место (Полигон спретности 2018.) .

КРЕФ је јединствени школски фестивал креативног филмског стваралаштва у нашој земљи, а који даје прилику да се на разне иновативне начине исприча прича из школске клупе. Љубав према филму је мале ђаке учитељице Наде подстакла да стварају интересантне поучне образовно-васпитне приче-филмиће и отуда жеља за учествовањем на овом такмичењу.

До сада су ови талентовани и вредни ђаци остварили бројне успехе у разним категоријама, од писања, сликања, рециклаже, музике,…па је стварање и снимање филма у ствари синтеза свих ових важних активности.

Ове године ће Лесковац поново бити домаћин подстицајном дружењу и проглашењу најбољих филмчића које наставници са својим ђацима снимају. Као услов за такмичење организатори су утврдили неколико изазовних категорија:
1. креативни промо спот школе,
2. савремено образовање,
3. образовни ресурс и
4. играни филм као васпитни изазов.

Ђаци III-3 узраста 9 година из Баранде, су за најновије такмичење дали одличан предлог за најновији филмић, и донели одлуку да је категорија „Играни филм – васпитни изазов“ баш оно што им одговара у слању поруке другима. У одељењу учитељице Наде се од првог разреда подстиче најбезболнији и најдемократскији начини превазилажења ружних и непријатних школских међувршњачких ситуација, и то кроз активно учешће у хуманитарним акцијама и радионицама толеранција. Због тога је следећи корак њиховог ангажовања ишао у правцу осмишљавања овог поучног васпитног филмића, и то првог у трилогији. Дакле, предстоји снимање још два, сличне теме у овом одељењу у будућности. Све категорије KРЕФ-а су одличне и веома инспиративне, али „Супер пилићи“ ђаци учитељице Наде ипак сматрају да треба посебно обратити пажњу на развијање и оснаживање међуљудских односа. Такође је од изузетне важности битно истаћи и следеће да је овај филмић намерно снимљен без звука (говора) и делом у црно-белој техници, јер су на тај начин ђаци пожелели да скрену пажњу и на део „тише“ популације људског друштва – глуве и неме особе…

Пожелите зато малим креативцима „Супер пилићима“ срећу и успех у финалном делу.

Нада Кљајић, професор разредне наставе
ОШ „Олга Петров“ Баранда

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com