Вести

Свечано отворен 26. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици

Недеља, 22. септембар, Суботица

Церемонијом свечаног отварања и доделом награда за животно дело „Мали принц” вечерас (у недељу, 22. септембра) у Дечјем позоришту Суботица почело је двадесетшесто издање Међународног фестивала позоришта за децу. Фестивал се у организацији Отвореног универзитета Суботица одржава од 22. до 27. септембра на више локација у граду.

Мирослава Бабић, чланица Градског већа града Суботице

Фестивалској публици и гостима из иностранства, у име града Суботице, обратила се Мирослава Бабић, чланица Градског већа задужена за културу. “Међународни фестивал позоришта за децу највишим уметничким резултатима, својим утицајем на развој савременог дечијег театра, ставља град Суботицу у центар на мапи позоришне уметности и културне сцене у земљи и иностранству. Величанствени квалитет представа, испричане приче кроз креативну игру, покрет лутке, глас, музику, сценографију, костим, обогаћују безграничну дечију машту. Овај фестивал отвара нову димензију за сва мала бића, да са собом понесу најлепше слике испричаних бајки”, истакла је Бабић у свом говору на отварању.

Овогодишњи добитници награде за животно дело „Мали принц” су глумица Бранка Веселиновић и писац Ранко Рисојевић, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

Награда је додељена Бранки Веселиновић у њеном дому, два дана након њеног 101. рођендана, поводом чега је изјавила: „Поздрављам људе из целог света и врло сам срећна што као некадашња међународна амбасадорка Уницефа добијам ово признање. Многи овако дубоку старост не могу да доживе и ја сам једна сам од ретких који у овом добу живота са задовољством, чашћу, поштовањем и узбуђењем примају ову награду. Захваљујући уметничком и хуманитарном раду доживела сам да ми овом доделом честитате 101. рођендан.”

Ранко Рисојевић прима награду „Мали принц“

Обраћајући се присутној публици, селектор фестивала Зоран Ђерић је испричао да се са ликом и делом Ранка Рисојевића најпре упознао преко књиге о великим математичарима, коју је написао управо лауреат овогодишње награде за животно дело. “Ранко је био један од оних који су мене, као и бројне дечаке и девојчице, увели у онај занимљивији и забавнији свет математике. Верујем да је та игра, која је још тада у његовом књижевном делу била започета, наставила да траје до данас”, испричао је Ђерић, додајући да је Рисојевић значајан и као један од првих домаћих аутора који је направио представу на тему Божића. “Ранко је, на тај начин, симболично увео оне који су видели ту представу, у свет духовности и позоришта које нису раније познавали”.

Писац Ранко Рисојевић је, поводом доделе награде, публици одрецитовао своју песму под називом „Пјесник“, и кратко се захвалио речима: „Приредили сте ми један од најљепших дана у мом животу. Живјели!“

Такмичарски програм фестивала отворен је извођењем луткарске представе “На вуковом трагу” Позоришта младих Нови Сад, на сцени “Јадран” Народног позоришта у Суботици. Луткарска представа „На вуковом трагу“ Позоришта младих Нови Сад, настала је по роману „Зов дивљине“ Џека Лондона у режији Јакуба Максимова. Представа говори о Баку, добро одгајаном псу густе длаке, који живи у великој куц́и у сунчаној долини Санта Клара, и намењена је деци узраста од 10 и више година.

У понедељак, 23. септембра, у такмичарском програму су три представе. „Вила Хелена и принц Áргyéлус“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске биће изведена у 10.00 у позоришту “Деже Костолањи”. Театар „Петрушка“ из Русије извешће „Бајку о рибару и рибици“ у 15 сати у Дечјем позоришту Суботица. Трећа представа, „24 баке” у извођењу Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине, биће на програму у 18.30 на сцени “Јадран” Народног позоришта.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону и више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству, али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

(Фото: Никола Тумбас)

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com