Вести

Свечано отворен 27. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици

У недељу, 20. септембра у Дечјем позоришту Суботица, је отворено двадесет седмо издање Међународног фестивала позоришта за децу. Овогодишње фестивалско издање траје до 24. септембра и одржава се на неколико локација у Суботици, а у главном програму је на репертоару 11 представа ансамбала из Кине, Русије, Израела, Немачке, Аустрије, Словеније и Србије.

Стеван Бакић, градоначелник Суботице (фото: КомуникАрт)

На свечаном отварању се фестивалској публици обратио градоначелник Суботице Стеван Бакић, који је нарочито истакао континуитет одржавања фестивала чак и у време пандемије корона вируса: „Уметност је посебно важна када је човечанство суочено са овако тешким искушењима. Она нас теши, бодри и надахњује да истрајемо у борби са свим проблемима. Позоришна уметност за децу, као велика радионица маште и игре, посебно је драгоцена јер је усмерена на генерације које ће наследити један другачији свет, за чију обнову и осмишљавање ће требати много креативности”, рекао је Бакић и закључио: “Окосницу програма ове године чиниће дечја позоришта из Србије, што ће бити прилика да се оснаже и домаће уметничке везе и оживи домаћа сцена позоришта за децу”.

Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама (фото: КомуникАрт)

Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, истакла је да је врло лако бити на њеној функцији, узевши у обзир да је Суботица тренутно један од водећих културних центара у земљи. „Највећа радост је стварати за децу. Она нам враћају оно исконско детиње у нама, да будемо довољно маштовити иако смо одрасли. А ми заузврат морамо водити бригу о њима. Деца су највише трпела током читаве ове пандемије. Можда су је и највише проживела, у недостатку онога што чини детињство. Поносна сам што смо данас у прилици да им то детињство омогућимо, да наставе да уживају у овим дивним представама које су прављене искључиво за њих”.

Директор фестивала и селектор главног програма Зоран Ђерић уручио је награду Мали принц овогодишњем лауреату Владимиру Андрићу, који се приликом пријема великог признања осврнуо на своје професионалне почетке: „Ја сам се са луткама срео случајно. Био сам студент режије када је све то закувао Душко Радовић, који ме је „увалио” да режирам прву драму намењену деци и младима, кад сам имао 20 година. А после тога и прву серију, која је била луткарска”. Резимирајући своју каријеру, Андрић је додао: „Имао сам срећу да се бавим оним што ми је и занат, и што ми је више од хобија – моја једина права забава. Примио сам више награда, али ова ми се издваја зато што сам један од поклоника Антоана Де Сент Егзиперија, тате Малог принца”.

Зоран Ђерић и Владимир Андрић (фото: КомуникАрт)

Фестивал је ове године први пут доделио Постхумну награду за живот посвећен стваралаштву за децу, глумцу и редитељу Зорану Лозанчићу, а награду је у његово име примила Милица Радуловић, директорка Позоришта лутака Ниш, која се захвалила и додала: „Верујем да нас Зоран гледа одозго, маше и захваљује”.

У програму свечане церемоније наступили су Дечији хор „Емануил“ из Суботице предвођен диригенткињом Анастасијом Стокин, најмлађа фолклорна група ОКУД „Младост” из Суботице, и Арса са Марса. Добитник награде Мали принц из иностранства је бугарски редитељ Славчо Маленов.

Део програма церемоније отварања (фото: КомуникАрт)

Првог дана фестивала отворена је и изложба посвећена Владимиру Андрићу, добитнику награде Мали принц, у фоајеу Дечјег позоришта Суботица. Илија Татић, директор Отвореног универзитета Суботица и извршни продуцент фестивала, том приликом је рекао: „Захваљујем се РТС-у, без чије помоћи не бисмо успели ни овај материјал да пронађемо и прикажемо. Ту су одломци из чувеног серијала за децу „Шумске заврзламе“, фотографије из богатог радног опуса Владимира Андрића. Било је изузетно тешко прикупити грађу, и захваљујем се господину Андрићу који нам је помогао да их пронађемо што више“.

Главни програм је отворен извођењем словеначке представе „То је Ернест” Луткарског позоришта Небо, у Народном позоришту „Јадран”.

Другог фестивалског дана, у главном програму су уживо биле изведене представе „Црвенкапа” позоришта „Тоша Јовановић” из Зрењанина (Дечје позориште Суботица, 17ч) и „Гуливер” Малог позоришта “Душко Радовић” из Београда (Народно позориште Суботица – сцена Јадран у 18ч). У биоскопу Еуроцинема у 16ч је приказан снимак представе „Краљица боја” позоришта Фауерблау из Аустрије. У пратећем програму одржана је промоција књиге “Савршен дармар” Владимира Андрића (9:30, ОШ „Мирослав Антић” Палић) и отварање Студентске изложбе фестивалског плаката, у 14ч у Фондацији за омладинску културу и стваралаштво „Данило Киш”.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com