Вести

„Светосавска радост“ у Тетову

Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ из Тетова обавештава вас да ће 25. јануара 2020. године (субота) одржати манифестацију „Светосавска радост“ поводом обележавања дана Светог Саве и завршетка „Школе српског језика“.

Манифестација ће се одржати у сали Државне музичке школе „Тодор Скаловски-Тетоец“ у Тетову у 18:00 часова.

На манифестацији пригодним програмом наступају ђаци из Тетова који су протеклих шест месеци посећивали наставу у оквиру пројекта „Школа српског језика“. Пројекат је суфинансиран средствима Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије и подржан од стране Амбасаде Републике Србије у Републици Северној Македонији.

Циљ пројекта је употреба, учење, чување и неговање српског језика и ћириличког писма, чување и неговање културног, етничког и верског идентитета припадника српског народа у Републици Северној Македонији.

Посебну важност Удружење даје очувању и неговању српског језика и ћириличног писма код деце и младих. Дечја песничка манифестација „Пишемо и стварамо на српском језику“ је већ постала традиционална и јединствена по томе што окупља децу и младе припаднике српске заједнице у Републици Северној Македонији који следе наставу на српском језику као и ученике који следе наставу на македонском наставном језику али пишу и стварају на језику својих предака.

За ученике из Тетова и околине, Скопља и Сандева на Скопској Црној гори, Удружење је 2018. године организовало „Летњу школу српског језика и културе“ која је постигла високе резултате. Након завршетка Летње школе, код родитења деце-полазника ове школе заинтересованост је порасла и наметнула се потреба и обавеза да Удружење, као невладин сектор, организује школу где би се темељније учио српски језик.

Учесници на пројекту „Школа српског језика“ су ђаци основних школа из Тетова и околине узраста од 10 до 15 година. Наставни програм је обухватио учење српског језика кроз предавања, говорне и писмене вежбе, књижевност и језичка култура. Наставу је реализовала Нена Ристић Костовска, професор српског језика и књижевности из Скопља.

За све ђаке су обезбеђене књиге на српском језику које су даривали њихови вршњаци из Србије од својих библиотека. Акцију сакупљања књига је спровела Олга Сабо из Института за српски језик Српске академије науке и уметности. Књиге, као и дипломе, биће додељене на крају манифестације.

Удружење Срба и Македонаца КУД „Бранко Чајка“ Тетово

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com