Вести

СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ УЗ „РАЗИГРАНО ПЕРО”

Литерарна секција „Разиграно перо” ОШ „Миле Дубљевић” из Лајковца реализовала је јавни двочас поводом 21. марта, Светског дана поезије.

Руководиоци секције Лидија Марић Јовановић и Соња Миловановић, заједно са члановима литерарне секције, припремиле су и реализовале јавни час поводом Светског дана поезије у амфитеатру школе. Јавном часу (двочасу) присуствовали су: директорка школе, колеге, родитељи и више од 60 ученика од 5. до 8. разреда.

Јавни час започет је кратким предавањем о историјату, значају и циљевима обележавања Светског дана поезије који је пратила богато илустрована презентација.

Други део богатог програма био је посвећен промоцији књиге бивше чланице „Разиграног пера” Марије Јеремић, сада ученице I године средње медицинске школе. Прву збирку поезије „Немири капута плавог” представила је Маријина менторка Соња Миловановић кроз разговор о настанку и издавању књиге, тематско-мотивској и стилској структури збирке. Током разговора о песмама путем презентације представљен је и Маријин четворогодишњи рад у „Разиграном перу”, успеси и многобројне награде освојене на републичким и међународним конкурсима и фестивалима. У оквиру промоције песме из збирке говориле су млада песникиња и њена менторка уз неколико музичких интермеца чланова литерарне секције који похађају и музичку школу. Промоција збирке завршена је разговором младе ауторке са присутним ученицима.

Програм је настављен представљањем најуспешнијих чланова „Разиграног пера”. Једанаест одабраних литерараца читало је своје награђене песме са републичких и међународних конкурса и фестивала. Своје најбоље радове, док су се на видео биму смењивале фотографије њихових признања, представили су: Нађа Бркић V2, Милица Лазић V2, Маријана Томашевић V3, Милица Мацура V4, Јована Мијаиловић VI3, Андреј Вукашиновић VI3, Ирина Којић VI3, Калина Томашевић VII1, Анита Проданић VIII2, Мартин Микић VIII2 и Ана Радовановић VIII2.

Обележавање Светског дана поезије завршено је најлепшим песмама светске књижевности које су говорили чланови секције, победници школског такмичења рецитатора, а јавни час затворен Баховим Менуетом за клавир у извођењу Нађе Бркић.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com