Вести

Трећи и четврти фестивалски дан

Представе из Србије „Дебела“ и „Ко се боји Исадоре Данкан“ на Међународном фестивалу позоришта за децу Суботица

У уторак 22. септембра и среду 23. септембра, у Главном програму Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, изведене су две представе из Србије: „Дебела” Позоришта младих Нови Сад и „Ко се боји Исадоре Данкан” Центра за савремене уметничке продукције „Вива Денс Академи”, такође из Новог Сада.

Представа “Дебела” Позоришта младих из Новог Сада (фото: КомуникАрт)

Представа „Дебела” изведена је на сцени „Јадран” Народног позоришта Суботица у уторак 22. септембра. Ова поставка бави се проблемима у одрастању, изазовима у васпитавању и трагањима за идентитетом код младих, кроз борбу тинејџерке са вишком килограма. Редитељка представе Емилија Мрдаковић је о овом остварењу, у коме комбинује класичну глуму и луткарски приступ, изјавила: „На луткарство гледам као на универзалну уметност. Нажалост, овде у региону ми га доживљавамо као позориште за децу, а оно је једна огромна метафора која је итекако потребна у позоришту. Водећи се тиме, покушала сам да урадим представу за тинејџере и да им то учиним занимљивим. Тема је доста интимна и осетљива, тако да је луткарски план и метафора, а на неким местима даје и комичност. Мислим да је то доста обогатило текст”.

Представа за децу и одрасле, мјузикл „Ко се боји Исадоре Данкан“ изведена је на сцени Народног позоришта „Јадран” у среду 23. септембра, у два везана термина. Ово остварење представља трагичну и болну причу о животу балерине Исадоре Данкан, али паралелно кроз спој лепоте, туге, радости и бола у ствари слави живот, љубав и уметност. Кореографкиња Гордана Орешчанин је о раду на овој поставци рекла: „Успевамо да задовољимо и најмлађу, али и потпуно зрелу публику која разуме нашу причу и поруку. Трудимо се да се млађој публици обратимо културом покрета, да се врати у позориште”. О вредностима које представа промовише представљајући живот и дело Исадоре Данкан, она додаје: “Битно нам је да клинци разумеју да је у реду бити другачији. То су и заиста њене речи – не дозволите да вас укроте. Ми волимо што то деца запамте”.

Представа “Ко се боји Исадоре Данкан” Центра за савремене уметничке продукције „Вива Денс Академи” из Новог Сада (фото: КомуникАрт)

Поред уживо изведених поставки, у биоскопу Еуросинема су приказане представе „Младунче – пингвин који је хтео да лети“ Регионалног луткарског позоришта Брјанск из Русије, као и „Гули” Галилејског мултикултурног позоришта из Израела.

Трећег и четвртог фестивалског дана, на Отвореном универзитету Суботица, одржане су промоције зборника радова „Позориште за децу – уметнички феномен”, и књиге „Лабораторија луткарства” Вахида Дураковића, као и 11. Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на тему „Женско стваралаштво у позоришту за децу и младе и фестивал као друштвени феномен”.

Последњег фестивалског дана, у четвртак 24. септембра, на репертоару су биле три представе у такмичарском програму: „Догодовштине Алисе у земљи чуда” немачког позоришта Зенобиа су приказане у 11 часова као снимак у биоскопу Еуросинема, а на истом месту у 16ч је приказана „Ми смо Теракота војска” Шијанског дечјег позоришта из Кине. На самом затварању фестивала, уживо је била изведена монодрама “Куку Тодоре” Дечјег позоришта у Суботици, на сцени овог позоришта, уместо представе “Театру с љубављу” која је отказана због болести глумца.