Вести

Ученици из Баранде освојили међународну награду

Надини ученици III-3 из Баранде су освојили међународну награду на 8. БУДИ бијеналу дечијег уметничког стваралаштва у Панчеву

8. БУДИ фестивал је међународног карактера и кроз мноштво разних уметничких категорија (стваралаштва) омогућава деци до 15 година да искажу своје таленте. Главни циљеви сваког БУДИ-ја су приближавање уметности и културе деци, превазилажење баријера старомодних институција, подстицање креативности и развијање талената код деце у разним подстицајним видовима креативности, као и упознавање деце са другим културама и пружање подршке инклузији маргинализованих група.

Овогодишњи назив 8. по реду БУДИ-ја је „Оно што те чини срећним!“ док је гост-домаћин Амбасада Израела. Деца се у Израелу одгајају да буду самостална и да сама бирају активности и начин како ће организовати према афинитетима своје време. Израелци верују да је деци неопходна слобода како би развили своје вештине, из тог разлога узимајући у обзир ове интересантне идеје, створена је нова тема за нови међународни бијенале. Деца су могла да учествују у конкурсу кроз разне уметничке и инспиративне теме – визуелне (макета, модел, илустрација, цртеж, стрип, слика,…) позориште, филм, музика, екологија, …

Резултат БУДИ-ја јесте готово неочекивано богата дечја уметничка продукција у најразноврснијим облицима изражавања. Тиме је постигнут основни циљ „дечјег” – придавање веће озбиљности и значаја уметничком изражавању деце, као омогућавање услова у којима ће моћи да интегришу своју машту и истраже могућности свог стваралаштва. Поред тога, најмлађим посетиоцима нуди се и богат програм гостовања дечјих представа, филмова, концерата. Мноштво дисциплина, заједнички пројекти, међународна сарадња и дружење, главне су одлике овог догађаја.

Ђаци III-3 из Баранде учитељице Наде Кљајић су на овом фестивалу учествовали у категорији „Музичка кутија“ и освојили награду за најбољу ауторску песму, под називом „Другарска песма“. На овом конкурсу учествовало је 1.782 рада индивидуалног и групног карактера из скоро свих земаља непосредног окружења а и шире.

До сада су се ученици учитељице Наде Кљајић „опробали“ у разним креативним и школским активностима и имали леп и запажен резултат, у локалу, округу, држави и иностранству . Компоновање дечије песме је био потпуно нов изазов за мале ђаке. Речи песме су настале на часовима српског језика, док је осмишљавање мелодије постао касније очекивани наставак стваралаштва на часовима музичке културе. Свака активност је била прожета игром, маштом и стваралаштвом. ?

Учитељица Нада Кљајић на 33. стручном Сабору учитеља

Забавни видео-спот „Другарске песме“ је затим снимљен у школи тј. школском дворишту у Баранди, уз стручну пратњу наставника музичке културе Маријану Дорела. Цео процес настанка ове песме, као дела наставног креативног рада са ђацима, је приказан на 33. стручном Сабору учитеља 16. јуна 2019. године у Београду.

Међународна награда је по програму фестивала 8. БУДИ-ја свечано уручена ђацима III-3 одељења 7. јуна 2019. у Панчеву.

Хада Кљајић, учитељица
ОШ „Олга Петров“ Баранда, Србија

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com