Вести

Учитељ Миомир Дејановић у Антологији савременог стваралаштва за децу

Међународна песничка антологија „Современо творештво за деца и млади“ је објављена у Северној Македонији, а у њој се налазе и стихови Миомира МиДеја Дејановића, учитеља у врањској ОШ „Светозар Марковић“. Ову антологију је објавила издавачка кућа „Инаку“ из Скопља.

Мој отац је професор књижевности. Растао сам окружен књигама и то је несумњиво утицало на моје интересовање за књижевност и књижевно стваралаштво. Пишем и за одрасле и за децу. Деловање личним примером је у образовно-васпитном процесу веома битно. Ја као учитељ стварам, али и настојим да младе подстакнем на литерарно и свако друго уметничко стваралаштво. Стална постигнућа мојих ученика на републичким и међународним конкурсима доказују да сам у тим настојањима успешан и да сам деци добар узор“ – за „Таблу“ каже учитељ Дејановић.

Песме Миомира Дејановића су штампане у бројним зборницима и антологијама: “Гарави сокак”, “Таблини песници”, “Ете такој”, “У царевини слова, снова и стихова”, “Будимо људи”, “Његошев вијенац”, “Мој отац храни птице”, “Стихови од седефа”, “Заувек ђаци”, “Снови ињем посути”, “Ја сам волела живот као ласта”, ”Рудничка врела 2006”, “Рудничка врела 2007”.

Досад је објавио две ауторске збирке песама за одрасле – “Слепа раскршћа” и “Ватролов”, као и једну збирку песама за децу под насловом “Дохватићу звезду”.

Добитник је награде за модеран приступ поезији, коју је на “Сусретима просветних радника-књижевних стваралаца за децу” примио из руку Добрице Ерића.

Песме је казивао ђацима и одраслима на књижевним вечерима, а његове стихове ученици су рецитовали на школским приредбама.

МиДеј своје активности бележи на сајту www.cedejan.com.

Профил

Миомир МиДеј Дејановић је 27 година учитељ у врањској ОШ Светозар Марковић. Пише за децу и одрасле, израђује кратке образовне филмове, црта едукативне стрипове и илустрације и примењује их као наставна средства у раду са ђацима. Добитник је признања за развој и популаризацију балканског стрипа 2017, 2018, 2019, 2020, 2021. и 2022. године. Проглашен је за једног од најбољих едукатора Србије. Од новчаног дела награде је штампао збирку дечјих и својих едукативних стрипова под насловом „Да ти нацртам!“. Носилац је признања/титуле Најбољи наставник бивше Југославије. Његова богата радна биографија се налази у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету. Својом свестраношћу и особеним приступом настави, учитељ Миомир Дејановић је привукао пажњу шире јавности, па су о његовом раду са ученицима писали многи листови, а снимљено је и неколико телевизијских прилога за Радио телевизију Србије. Представљен је на званичном сајту града Врања, у категорији Најбоље из Врања и на сајту председника Републике Србије, у категорији Најбоље из Србије. Добитник је и специјалног признања “Свети Сава”, за иновације у области образовања. Образовно-васпитни рад учитеља Миомира Дејановића недавно је представљен у међународном часопису К12 Digest, који се фокусира на сектор школског образовања широм света и објављује проницљиве и инспиративне приче, идеје, ставове и најбоље примере школске праксе. Ученици учитеља Миомира Дејановића су освојили бројна прва места на републичким и међународним надметањима. Рецензент је радне свеске и уџбеника Свет око нас за 1. разред основне школе, који су акредитовани од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com