Вести

Учитељ Миомир Дејановић у Лексикону стваралаца који су обележили српску просвету

Радна биографија врањског учитеља Миомира Дејановића, једног од најбољих едукатора Србије и носиоца титуле/признања Најбољи наставник EX YU, нашла се у Лексикону стваралаца у образовању који обележавају српску просвету.

Сврха Лексикона је да јавности представи стручна и научна достигнућа просветних радника који активно стварају и који се, по објективним резултатима, издвајају у својој професионалној популацији. На овај начин остаће забележен интелектуални капитал и квалитет који поседују људски ресурси у образовно-васпитним институцијама Републике Србије.

На неразумевање локалне средине у којој живим, одговарам својим још посвећенијим радом и врхунским постигнућима у просвети. Моју радну биографију су према строгим критеријумима у Лексикон уврстили стручни људи који схватају да је стваралаштво највиши домет знања, па су тако мојој креативности и свестраности одали велико признање. Сазнање да су моји резултати рада са децом и за децу записани и овековечени у Лексикону стваралаца који су обележили српску просвету ме испуњава и испуњаваће ме до краја не само радног, већ и до краја животног века. Жао ми је што још неко од колега из школе у којој радим нема овако богату професионалну биографију, коју сам у међувремену употпунио новим успесима, али ми је мило што им могу бити светао узор – за Таблу поносито истиче учитељ Миомир МиДеј Дејановић.

Лексикон је промовисан на недавно завршеном 64. међународном београдском сајму књига. Штампало га је КЛЕТ друштво за развој образовања, у тврдом повезу, на 704 стране и у њему се налази 1000 биографија стваралаца. Приређивачи ове значајне књиге, на којој је рађено 4 године, су проф. др Миленко Кундачина и мр Мирјана Пајић.

У овом јединственом Лексикону је хиљаду у Србији најбољих водича у живот – васпитача, учитеља, наставника, који су генерације најмлађих васпитавали да буду честити људи и одговорни грађани. Наоружали су их знањем, разиграли њихов дух и машту. Учење су претворили у радост сазнавања, а школу у најдражу установу. Најбољи примери зналачког и племенитог рада су у овој важној књизи. Прегаоци који емитују знање, срећу и доброту представљени су својим делима на основу којих заслужују велики друштвени углед – написао је проф. др Младен Вилотијевић у рецензији Лексикона стваралаца који ће бити промовисан и у Лесковцу 13. новембра, а у Ваљеву 18. новембра ове године.