Вести

Успех Каћких основаца на републичком такмичењу из роботике

Имамо лепе вести са републичког такмичења Роботика за основне школе (РОБО-ИНТ ИНВЕНТ) које се одржалo 25. маја 2019. године у ОШ „Емилија Остојић“ у Пожеги, где је ученик ОШ „Ђура Јакшић“ из Kаћа Павле Јовановић освојио 3. награду за рад безбедносни приступ помоћу РФИД картице – коришћењем Ардуин-а. Овим пројектом имамо жељу да у нашој школи обезбедимо кабинет информатике и техничког са оваквим системом за приступ и безбедно чување ИКТ опреме иако је она оскудна и надамо се бољом опремљеношћу.

Такође ученик наше школе Стефан Пољаков (7. разред) се представио са пројектом Astro Pi Mission Zero где је користио HAT SENSE емулатор којим је извршио мерење температуре, притиска и влажности ваздуха у астронаутској комори, преко којег је пишући програмски код послао текстуалну и сликовну поруку и обавештење о температури и влажности ваздуха астронаутима на Међународној Истраживачкој Станици у свемиру (ISS).

Mission Zero нуди ученицима и младим људима прилику да своје рачунарске програме пошаљу у свемир на ISS-у. Могуће је да напишу одређен програм за приказивање поруке како текстуалних тако и сликовних које асоцирају на временске услове тј. приказ високе или ниске температуре пошто је могуће радити прорачуне у распону мерења температуре од -40 степени Целзијуса до +120 степени Целзијуса и послати их астронаутима на свемирској станици.
https://vimeo.com/172737314

Ученик Стефан Пољаков је искористио СТОП Бит који смо добили као поклон за рад роботичке и мултимедијалне секције у школи од компаније Китроник за Стефанов други пројекат који је проширио и извршио управљање и контролу рада семафора (Traffic Light System Control) користећи Raspberry Pi Zero.

Захваљујемо BBC microbit фондацији и Британској компанији Китроник које су нас подржале и надамо се да ће бити још пројеката за ученике из Основне школе „Ђура Јакшић“ из Каћа које ће и даље подржавати.

Ученик Душан Срдић (6. разред) представио се са пројектом „Роботска хидраулична рука“ и „Модел цементне мешалице“.

Захваљујемо се и фирмама и компанијама из Србије М&А, INFINITY 3D PRINT као и фирми NS GrafoProm који су нам несебично помогли око штампања ученичких плаката, 3Д кутије за Raspberry Pi Zero и Јувидур плоча од којих смо направили савремено дизајниране носаче за RFID картице. Такође се захваљујемо и нашем Каћанину господину Миловану Дражићу који нам је несебично помогао и надамо се да ће нам и у будуће бити велика подршка.

Јасмина Јерковић
професор информатике и ментор ученика
ОШ „Ђура Јакшић“ Каћ
http://sekcijamultimedija.mojsajt.rs/

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com