Вести

Васкршње радионице у Тузли

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ поводом великог празника Васкрса, у Тузли су организоване Васкршње радионице сваке суботе током мјесеца априла. Дјеца, али и они мало старији, имали су прилику да осим учења обичаја везаних за Васкрс и бојење јаја, погледају епизоду образовне серије „Буквар православља“ посвећену Васкрсу.

Како би избјегли монотонију и у рад на часовима унијели неке новине, ове године први пута су учили да шарају јаја воском. Шарање јаја воском је стара техника веома цијењена и захтјевна. Восак се наноси загријаним пером на љуску јајета прије бојења. Приликом бојења, дијелови који су били прекривени остају необојени. Осим воска, јаја су украшавали лијепљењем лишћа и цвјетова, а затим спуштали у луковину добијајући отисак на љусци. Ове начине украшавања васкршњих јаја тако чувају од заборава.

Дјеца су кроз радионицу „Празници – некад и сад“ могла да упознају начине прослављања празника прије више од стотину година, али и да чују Васкршњу бесједу, коју је у тузланском храму говорио далеке 1905. године тадашњи катихета Велике гимназије у Д. Тузли, потоњи епископ, а колико су те ријечи примјењиве и данас:

Као што је диван ведар свијетао дан иза мрачне ноћи, као што је љупко и њежно прољеће иза дуге и несносне зиме, као што је пријатна и велика радост иза црних дана тешке жалости и невоље – тако и још већу пријатност, радост и срећу донио је грјешном роду човјечијем свијетли Васкрс Христов.

У сарадњи са неколико основних школа из региона, а на позив Просвјетине школе српског језика, организована је заједничка изложба дјечјих радова.
На завршној изложби показани су радови ученика ОШ „Раде Драинац“ Борча, ОШ „Никола Тесла“ Београд, ОШ „Филип Вишњић“ Београд, ОШ „Хусино“ Хусино, ОШ „Вељко Чубриловић“ Прибој, ОШ „Дворови“ Бијељина, ОШ „Доситеј Обрадовић“ ИО „Олга Петров“ Баранда, ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат, ИО у Кривој Реци, „ОШ „Вук Караџић“ Требиње, ОШ „Вожд Карађорђе“ Алексинац и Школе српског језика „Јутра плавог сљеза“ Тузла.
Дјеца су уз помоћ својих учитеља, вјероучитеља, васпитача и ментора стварала, смишљала и кроз цртеже исказала велику креативност, маштовитост и радост у ишчекивању највећег празника.

Након завршене изложбе посјетиоци су могли да погледају причу „Христос воскресе“ снимљену по мотивима приче Симе Матавуља. Како једна размажена богаташка кћер у Београду, на Васкрс, доживљава велику промјену и коначно види свијет око себе.

Ведрој атмосфери допринијеле су изложене карикатуре и шале из старе штампе. Биле су то занимљиве радионице, друкчије по садржају од досадашњих, необичне због великог броја радова, који су пристигли, испуњене ишчекивањем празника.

Након празника уређена је учионица „Јутара“, посађено цвијеће и уређен кутак за најмлађе.

Мирјана Лазаревић
Јутра плавог сљеза, Тузла, Босна и Херцеговина

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com