Вести

Више од 5.000 посетилаца на Научном пикнику у Арборетуму Шумарског факултета

Највећу пажњу посетилаца привукле су интерактивне поставке Шумарског факултета, кроз које су посетиоци могли да се упознају са начинима заштите речног тока и одбране од поплава, са бројним становницима који праве своја склоништа унутар и на дрвећу, начинима на које се одређује старост дрвета и причама које нам причају годови о климатским променама, али и са важношћу биодиверзитета. Велико интересовање изазвала је интерактивна поставка Биолошког истраживачког друштва Јосиф Панчић Универзитета у Београду, о начинима комуникације између свих живих бића, импровизовано игралиште Академског Спелеолошког алпинистичког клуба – АСАК, где су најмлађи спелеолози били у прилици да испробају опрему потребну за бављење овом узбудљивом активношћу, као и атрактивни физичко-хемијски шоу „Ескплодирајућа открића“ Милана Поповића, у коме су као добровољци учествовали и малишани, откривајући чудесни свет физике и хемије кроз пиротехнички спектакл.

Посетиоци свих узраста могли су да кроз интерактивне поставке и радионице сазнају како се природа брани знањем, решавају еколошке задатке, учествују у радионицама и акционим играма, стекну нова сазнања о води као извору живота и климатским променама, учествују у атрактивним ВР авантурама, као и у многим другим програмима.

Научни пикник (фото: Тамара Стојановић)

Партнер манифестације Јетел представио се причом “ШУМА.нет” о чудесним, биљним језицима, који смо тек почели да откривамо и невероватној теорији о подземној мрежи која повезује шуму у заједницу. Бол Пекиџинг Европа (Ball Packaging Europe) заједно са међународним пројектом “Свака лименка се рачуна” као пријатељ овогодишњег Научног пикника, на едукативан и забаван начин приближио је најмлађима значај рециклаже алуминијумских лименки. “Еко Биоскоп” јединствени шумски биоскоп, донео нам је остварења из чувене Национал Географик (National Geographic) продукције на велики екран међу дрвећем.

Цео програм одвијао се током два дана, у петак и суботу од 11 до 19 часова, а сви садржаји били су у потпуности бесплатни су за све посетиоце.

Манифестацију су подржале компаније Јетел, Бол Пекиџинг Европа, Национал Географик, РНИДС, Немачка амбасада и Мессер Техногас.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com