Вести

Значај бајке као књижевне врсте за децу

Значај бајке као књижевне врсте за децу је веома велик, јер оне имају моћ да обликују личност детета.

Oд октобра 2021, па до краја маја 2022. године учитељице Јелена Бабић и Љиљана Соколовић заједно са колегиницама из Србије, Северне Македоније и Црне Горе реализују у својим одељењима пројекат „Свака звезда у Андерсеновом свету лети ка неком детету“. Пројекат садржи пет задатака који имају за циљ да се деца кроз бајке упознају са лепотом писане речи, да створе, подрже и негују читалачку културу и да подстичу ученике на различите начине исказивања доживљеног. Кроз бајку се имплементирају садржаји из разних предмета, па је деци градиво занимљивије и лакше га усвајају. Ученици су учесници дебате, глумци, ликовни стараоци, моделари, математичари који и кроз задатке путују кроз Андерсенове бајке. Кроз задатке и видео конференције упознају једни друге и представљају своје одељење, предшколску установу, школу, државу.

Пројекат се реализује и на интернет платформи еТвининг (eTwinning), а обе учитељице су својим школама већ донеле и Националне и Европске ознаке квалитета за пројекат.

У овом пројекту, њиховом ауторском делу, учитељице Јелена и Љиљана су спојиле своје намере да младе читаоце приближе књизи и да их чаролија читања и доживљеног обогати, покрене и води кроз свет књижевности.

„Андерсенова звезда“, какав је поднаслов овог пројекта, само је наставак дугогодишње успешне сарадње ове две учитељице које раде у различитим школама. Андерсенове бајке спајају децу и стварају нова сазвежђа.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com